Foto: Ivan Dinić/Nova S/Medija centar Beograd/Arhiva

Funkcioneri i članovi Liberalne demokratske partije, Stranke moderne Srbije, Nove stranke i Pokreta slobodnih građana počeli su razgovore o mogućoj saradnji i eventualnom formiranju novog liberalnog opozicionog bloka, saznaje Nova.rs.

Autori: Jovana Šesterikov, Nataša Latković

Kako za naš portal kaže Đorđo Žujović, funkcioner LDP, predstavnici tih partija okupili su se na poziv NVO Regional.

„Oni su pokrenuli razgovor sa predstavnicima proevropskih liberalnih stranaka na temu gde su prepreke i zašto ove grupacije ne mogu da se okupe kao što su se okupile stranke desnog bloka. Sastanku su prisustvovali viši funkcioneri i članovi stranaka. Govorilo se o potencijalnoj saradnji i ukrupnjavanju. Međutim, mnogo toga zavisi i od onog šta će reći skupštine PSG i Nove stranke, koje čekaju izbori“, navodi Žujović.

Prema našim informacijama, osim Žujovića na sastanku su bili Tatjana Macura, predsednica SMS-a, zamenik predsednika PSG Pavle Grbović i član Predsedništva Nove stranke Aris Movsesijan.

Da je razgovora bilo, ne i nekog dogovora, za Nova.rs potvrđuje i Tatjana Macura. Ona ističe da je ukrupnjavanje liberalnih opcija njena ideja stara dve godine, jer su partije tog profila male i razjedinjene i kao takve ne mogu mnogo toga da urade.

„Takvi razgovori nisu ništa novo. Mislim da postoji problem u sujetama lidera stranaka, ali mi se čini da se one sada prevazilaze, pa ono što je bilo problem pre izbora sada više nije. Neki se povlače sa liderskih funkcija i i iz politike“, dodaje Macura.

Ipak, u Novoj stranci demantuju da se razgovoralo u ukrupnjavanju pomenutih partija u novi opozicioni blok. Aris Movsesijan kaže da je to samo pomenuto u razgovoru, kao i da su učesnici sastanka pričali šta je budućnost liberalizma u Srbiji.

„Reč je o neformalnim sastancima, koji se ne mogu smatrati pregovorima. Ja tamo nisam bio nikakav pregovarač, niko me za to nije ovlastio. Nas očekuju izborna konferencija početkom oktobra i Nova stranka se trenutno time bavi“, navodi on.

Portal Nova.rs ovim povodom kontaktirao je i Pavla Grbovića, zamenika predsednika PSG, ali on nije odgovarao na naše pozive i poruke.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare