Radomir Lazović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Narodni poslanik pokreta Ne davimo Beograd Radomir Lazović izjavio je danas u Kopenhagenu da je u Srbiji u jeku stambena kriza, izazvana enormnim rastom cena zakupa stanova.

Lazović, koji je deo tročlane delegacije pokreta Ne davimo Beograd na Šestom kongresu Evropske zelene partije u Kopenhagenu, rekao je agenciji Beta da stambena kriza „najviše pogađa studente, samohrane majke i mlade bračne parove“.

„Nažalost, najviše su pogođeni studenti, samohrane majke i mladi bračni parovi koji daju i do 60 odsto mesečnog prihoda na plaćanje zakupa stanova i troškove režija. Ovakvo stanje je neizdrživo jer ljudi ostaju bez domova“, kazao je Lazović, šef poslaničke grupe „Zeleno-levi klub, Ne davimo Beograd, Moramo“.

Lazović je naveo da su članovi delegacije pokreta Ne davimo Beograd na kongresu Evropske zelene partije imali brojne susrete na kojima su razgovarali „o pravednoj energetskoj tranziciji ili zagađenju vazduha kao regionalnom problemu“, ali i o rešavanju problema stanovanja.

„Bila je ovo prilika i da sa predstavnicima zelenih u Evropskom parlamentu (EP) razgovaramo o rešavanju problema stanovanja. U razgovoru sa evroparlamentarkom Kim van Sparentak (Sparrentak), predstavili smo naše predloge zakona za uvođenje kontrolisane stanarine po uzoru na veliki broj zemalja EU“, rekao je Lazović.

Naveo je da bi „kontrolisana zakupnina stanova, čiji bi maksimalni iznos bio vezan za prosečnu neto platu građana, dala sigurnost i stanodavcima i stanarima“.

„Priuštivo stanovanje je izazov sa kojim se suočavaju brojni evropski gradovi, koji uvode najrazličitije mere podrške stanovništvu i regulišu tržište izdavanja stanova kako bi građani koji u njima žive imali razumne kirije koje mogu da plate od svojih plata, a stanodavci imali sigurnost i stabilnost prihoda“, dodao je.

U razgovoru sa Kim van Sparentak, evroposlanicom holandske zelene partije, predstavnici pokreta Ne davimo Beograd su se osvrnuli i na činjenicu da bi podizanje energetske efikasnosti zgrada i stanova, uz uštedu trošenja energije, moglo da dovede do velikog broja novih radnih mesta i podsticaja za privredu, rekao je Lazović.

On je kazao da je Van Sparentak, autorka „Izveštaja o dostupnom i priuštivom stanovanju za sve“, prihvatila njihov poziv da uskoro dođe u Srbiju i da predstavi evropske prakse uređenja tržišta nekretnina za izdavanje.

BONUS VIDEO Ne davimo Beograd spremili odgovor na divljanje cena zakupa stanova

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare