Barikade
Foto: Nova.rs

Barikade sasvim sigurno nisu autentično postavili Srbi sa severa, kao njihov autentičan dogovor, navodi urednica KoSSeva Tatjana Lazarević.

„One jesu instalirane sa strane. Na njima učestvuju Srbi sa severa. Srbi koji učestvuju – to se itekako razume da je deo radne obaveze, pre svega preko državnih institucija. Formalno kad se pogleda – barikade kontroliše srpska država“, navela je, gostujući u emisiji N1 Studio Live, urednica portala KoSSev.

Kako kaže Lazarevićeva, prema nekim drugačijim informacijama sa terena – sada je na delu krizna diplomatija i pitanje je kako će vlast u Beogradu da odgovori na pozive da se barikade uklone.

Podsetimo, poziv na uklanjanje barikada stigao je i od ambasada SAD i Velike Britanije u Prištini i Beogradu. Takođe, u nedelju je i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel naveo da barikade treba da budu odmah uklonjene.

S druge strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je juče, posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, rekao da „barikade niko iz Beograda nije naredio“.

„To što oni kažu da su problem barikade – nije ih neko napravio zato što je to hir, da se smrzava. One ne ograničavaju kretanje nijednom Albancu – oni se tim putem ne kreću. Postavljene su zbog protesta, zbog hapšenja ljudi, maltretiranja, zbog neispunjavanja sporazuma… Imam pitanje za američke partnere – koji sporazum vi poštujete? Jel to Povelja UN, jel to Rezolucije 1244, jel to Briselski sporazum ili Vašingtonski? Kažite nam jedan od tih akata koji Priština poštuje… Kažite nam jedan… Videćete da ne postoji taj akt, taj akt je – nama se može sve“, izjavio je u nedelju Vučić.

BONUS VIDEO: Barikade u Rudaru – Sever Kosova pod blokadom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar