Foto:Nova.rs; Tanjug; Kosovo online; TV Most

"Situacija na severu je mirna, ali građani su umorni jer idu iz krize u krizu. Što se tiče barikada, ne verujem da će ih Srbi još neko vreme uklanjati", ovako Milica Rakić Andrić sa Kosova i Metohije opisuje trenutnu situaciju nastalu posle novih tenzija Beograda i Prištine.

Milica Rakić Andrić iz „Nove društvene inicijative“ kaže za Nova.rs da su građani na severu Kosova umorni, ali da se barikade neće uklanjati.

“Situacija je za sada mirna, iako se često pojavljuju informacije da će biti nasilnih uklanjanja barikada. Moje lično mišljenje je da se još uvek neće uklanjati, a nema ni naznaka da će ih naši sugrađani sami ukloniti. Srpska lista danas je proširila zahteve i tražila da se pored puštanja uhapšenih povuče i policija sa severa Kosova, što je ozbiljan zahtev sa velikim implikacijama”, isitče Rakić Andrić za Nova.rs.

Naša sagovornica napominje da su građani „iznureni jer kriza traje predugo“.

„Iz jedne krize ulazimo u drugu, naravno da to utiče na građane. Naredne nedelje nas potencijalno očekuje nova kriza jer je zakazana sednica Skupštine opštine Severna Mitrovica. Ako se ta sednica održi bez sagalasnosti Srpske liste, ponovo će biti problema. Previše je okidača za eskalaciju, sve ovo predugo traje, a građani su iscrpljeni, a dobar deo je i uplašen zbog progona kosovskih vlasti“, objašnjava Rakić Andrić i napominje da nema mnogo razumevanja za položaj Srba sa severa Kosova.

Komentarišući izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će biti upućen zahtev za povratak vojske i policije na Kosovo, Rakić Andrić odgovara:

„Ne gleda se to na kao na nešto pozitivno ili negativno jer mislim da ljudi razumeju da se to neće desiti. Verujem da postoji određeno interesovanje kako će Kfor reagovati. U svakom slučaju to nije velika tema“, zaključuje naša sagovornica.

Podsetimo, građani na severu Kosova nastavili su i danas da protestuju na barikadama koje su postavljene na pet mesta. Na severu od jutros gotovo da ništa ne radi, pa čak ni đaci nisu otišli u školu.

Barikade su postavljene nakon što je kosovska policija uhapsila bivšeg pripadnika Dejana Pantića, koji je optužen za terorizam.

Bonus video: Barikade u Rudaru – Sever Kosova pod blokadom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar