Foto: Nova.rs, Kosovo online, N1

Srbi organizovano protestuju na četiri barikade na putu Jarinje - Zvečan i na jednoj koja se nalazi na magistralnom putu između Kosovske Mitrovice i jezera Gazivode.

I dalje je nepoznanica šta se tačno dogodilo na jezeru Gazivode, dok kojeg je u ovom trenutku skoro nemoguće doći zbog zatvorenog prelaza Brnjak sa jedne i barikade sa druge strane.

Nedelja je bila poprilično napeta, a dan su zabeležili pozivi EU, Velike Britanije i SAD da se barikade uklone i hitno deeskalira situacija, ali i sednice Saveta bezbednosti u Beogradu i Prištini.

Pročitajte još:

Sa jedne strane, Vlada Kosova poručuje da oni imaju snagu da barikade uklone, a da je KFOR zatražio više vremena da međunarodne snage brzo završe posao. Zbog toga se sinoć na barikadi u mestu Rudare kod Krsta okupilo najmanje 500 građana, uglavnom muškaraca.

„Mala iskrica može da napravi ogroman požar”, poručio nam je jedan Mitrovčanin kojeg smo zatekli na barikadi. Sa druge, Beogradu KFOR garantuje da njihove misije neće dozvoliti kosovskim specijalcima sa juga da uđu na Sever. Da treba da se poštuje KFOR i da Srbi treba da veruju toj misiji, kao bezbednosnoj snagi UN koja garantuje bezbednost na Kosovu, poručio je sinoć srpski
predsednik, Aleksandar Vučić. U sličnom tonu potom se oglasio i Goran Rakić, uz molbu građanima da poštuju EULEX i KFOR i da im, ukoliko je to potrebno – pomognu.

Na Severu Kosova od jutros skjoro ništa ne radi, a deca nisu na nastavi. Kako je rečeno roditeljima, do daljnjeg. Danas nesmetano funkcionisale samo službe gradske čistoće, apoteke, prodavnice i pekare.

Zahvaljujući lokalnim proizvođačima i distributerima jutros su na vreme stigle sve neophodne namirnice.

Bonus video: Barikade na severu Kosova

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar