Miroslav Lajčak i Aleksandar Vučić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras u Beogradu sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda I Prištine, Miroslavom Lajčakom. Sastanak je počeo u 19 sati u vili Mir. Predsednik Vučič je rekao da je sastanak bio ozbiljan, te da je razmatrano ono što je do sada postignuto. Dogovoren je nastavak dijaloga, kao i želje da se dođe do kompromisnog rešenja i normalizacije odnosa. Vučić je rekao da se zahteva potpuna primena Briselskog sporazuma, te da je neophodno ispuniti tačku jedan.

Vučić je napomenuo da zajednička ocena da su dobri rezultati u ekonomskom smislu, što je možda i najbitnije. Ostvaruje se slobodan protok robe, ljudi, kapitala. Predsednik je napomenuo da je evropska budućnost veoma važna.

„Ona nije floskula, već je važna zbog više investicija i vrednosti za koje se borimo i zalažemo, te zbog toga što će pozicija Srbije u svetu biti snažnija, što smo bliže punopravnom članstvu u EU“, rekao je Vučić.

Predsednik je naveo da ne želi da govori o situaciji u Prištini, da se „igra njihovih igara“ svaljivanja krivice, te naglasio da u Prištini treba da se dogovore, a da će Srbija uraditi svoj posao.

Vučić je rekao da je insistirao na tački jedan i napomenuo da veruje da je to uslov da se ostvari uspešna normalizacija.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Kakvi god da su razgovori, bili oni nekada teški ili ne, bolje da ih imamo, nego da ne razgovaramo. Kada ne razgovaramo, onda može doći do incidenata“, rekao je Vučić.

Zahvalio se Lajčaku na marljivom radu i što želi da posreduje između očekivanja da se vodi i okonča dijalog, i onih koji o određenim stvarima misle drugačije, što je vrlo komplikovan posao.

„To govori o zainteresovanosti EU za region. Kakve god razgovore da imamo, ma koliko teške, možda ponekad i loše, bolje da imamo dijalog, razgovore, nego da ne razgovaramo. Ako nema razgovora, može uvek da dođe do incidenata, ugrožavanja života ljudi, incidenata. To nikome nije u interesu“, podvukao je predsednik Srbije.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Lajčak je u Beograd stigao nakon dvodnevne posete Kosovu i Metohiji, gde se sastao sa premijerom Hotijem, ali i opozicionim liderom Aljbinom Kurtijem

Specijalni predstavnik EU zatražio je od prištinske vlasti da sprovedu deo Sporazuma iz Vašingtona, te da je neophodno formiranje ZSO, ali u skladu sa Ustavnim sudom Kosova.

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare