Branimir Kuzmanović Izborni štab Ujedinjeni za pobedu Srbije Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke (DS) u Beogradu Branimir Kuzmanović izjavio je danas da su demokrate upozoravale koalicione partnere da će izborne liste biti oborene ako se na njima nađu kandidati koju su posle 3. jula prošle godine menjali prebivalište.

Kuzmanović je agenciji Beta kazao da tamo gde se glasalo, članovi Demokratske stranke su preglasani.

Na pitanje da li su tačna obrazloženja izbornih komisija da opozicija prilikom sastavljanja odborničkih lista nije ispoštovala zakon, Kuzmanović je kazao da je zakon donešen tako da za jedne liste važi, a za druge ne važi.

„Jedan deo zakona je potpuno nenormalan i pokazuje da je izborni proces narušen. Cilj opozicije je bio da se reši problem fantomskih birača koji su zbog glasanja menjali adrese. Posle donošenja tog zakona DS je zauzela stav da zakon treba da se poštuje i mi smo svuda glasali da kandidati za odbornike budu samo oni koji nisu menjali prebivalište u poslednjih godinu dana. Međutim, tamo gde se glasalo o poštovanju zakona, mi smo preglasani“, rekao je Kuzmanović i dodao da će koalicija „Biramo Beograd“ u toku dana izdati zajedničko saopštenje.

Sastanak koalicije „Biramo Beograd“ zakazan je za danas u 15 časova.

Nadležne izborne komisije odbile su, za sada, izbornu listu opozicije u Jagodini, dve liste na Voždovcu, jednu na Novom Beogradu i jednu na Vračaru.

Očekuje se da će komisije na Starom Gradu i Vračaru odbiti liste „Biramo Vračar“ i „Biramo Stari Grad“, jer su i na ove dve liste podneti prigovori.

Izborna komisija na Voždovcu donela je juče rešenje kojim se odbija proglašenje liste „Biramo Voždovac“ zbog toga što nisu ispunjeni uslovi predviđeni Zakonom o lokalnim izborima i Zakona o izboru narodnih poslanika, odnosno da nisu ispoštovana pravila o zastupljenosti polova na izbornoj listi.

Ova komisija odbila je i listu Grupe građana Kreni-promeni jer, kako je obrazloženo, na propisanom obrascu se ne nalazi naziv izborne liste.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare