Aljbin Kurti Foto: TANJUG/ VLADA PRIVREMENIH KOSOVSKIH INSTITUCIJA

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da je odgovornost Srbije za "agresivni napad kriminalnih i terorističkih grupa iz Srbije ne samo na policiju Kosova, nego i na samu državu Kosovo, nesporna, čak i za one koji to ne žele da vide i čuju" kao i da je Milan Radoičić Vučićev Arkan.

„Nepobitno je utvrđeno da je naoružanje i borbena obuka srpskih profesionalaca koji su napali selo Banjska u Zvečanu iz Srbije. Sve zaplenjeno oružje proizvedeno je u Srbiji, stiglo je iz Srbije i po vrsti i količini bilo dovoljno za celu jednu vojsku“, rekao je Kurti za podgorčku Pobjedu.

Kako je dodao, vrednost zaplenjenog naoružanja je više od pet miliona evra.

Na pitanje da li očekuje Milan Radoičić zaista bude izručen Kosovu, on je kazao da „svi teroristi koji su uspeli da pobegnu moraju biti predati vlastima Republike Kosovo“.

„Organizacije ‘Civilna odbrana’ i ‘Severna brigada’ moraju biti proglašene terorističkim organizacijama i od strane naših prijateljskih, partnerskih i savezničkih zemalja“, kazao je Kurti.

On je dodao da Odnos Vučić – Radoičić nije originalan. „Već smo to više puta gledali“, rekao je.

PROČITAJTE JOŠ

„Mali Putin u Beogradu mora da ima svog malog Prigožina na Kopaoniku. Ili, ako se vratimo malo dalje u prošlost, paralela se nameće: novi Sloba u Beogradu ima svog novog Arkana na Kosovu“, kazao je on.

On je dodao da države koje imaju kompleks superiornosti, kada se smanjuju ili oslabe, postaju opasne. „Srbija je i u tom smislu kao Rusija“, kazao je kosovski premijer.

Na pitanje u kojoj meri je Rusija upletena u terorizam na severu Kosova, on je rekao da je destabilizacija regiona Zapadnog Balkana glavno sredstvo Beograda, koje ide naruku i Kremlju.

Kurti je izbegao direktno da odgovori na pitanje da li je zahtev da Kfor preuzme kontrolu nad severom Kosova novi dogovoreni „dupli pas“ dvojice starih saveznika, predsednika Srbije Aleksandra Vučića i albanskog premijera Edija Rame.

„Kosovska policija je prvi responder, drugi je Euleks, treći Kfor. Kfor ima istu misiju na celom Kosovu, što znači da na teritoriji naše države ne mogu postojati dva Kfora. Potrebne su nam zajedničke patrole naše policije i Kfora; one bi kontrolisale granicu između Kosova i Srbije“, kazao je Kurti u intervjuu za Pobjedu.

***

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare