Aljbin Kurti i Vladimir Zelenski Foto: EPA-EFE/MILAN KAMMERMAYER/SERGEY DOLZHENKO

Premijer Kosova Aljbin Kurti, povodom godišnjice rata između Rusije i Ukrajine, uputio je pismo ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom, prenosi Reporteri. Kurti je u njemu naveo da priče Kosova i Ukrajine "imaju očiglednu sličnost".

Kurti naglašava da je retkost je u istoriji da se predsedniku pošalje čestitka na godišnjicu stalnog otpora njegove zemlje, ali da Kosovo ima razumevanje za položaj u kome se nalazi Ukrajina.

„Mi smo dve nacije koje su izgubile mnoge od naših najboljih građana zbog imperijalističkih planova susednih zemalja i otimanja zemlje. Iako smo geografski udaljeni, sa narodima veoma različitih veličina, naše istorije prošlog veka i sadašnjosti imaju očiglednu sličnost. U ovoj istorijskoj sličnosti naši putevi se ukrštaju“, napisao je Kurti.

Kaže da Ukrajina sada vodi odlučujuće borbe i da za to ima podršku međunarodnih partnera.

„Sada ste na čelu novog rata koji mora da okonča genocid Rusije nad vašim narodom, kao i da okonča njene imperijalističke pokušaje da zauzmu vašu teritoriju. I opet vas podržavaju demokratije, države članice NATO-a, kao što su podržale nas.Borite se za odbranu demokratije, teritorijalnog integriteta, ljudskih prava i sloboda, prava naroda i suvereniteta države“, naveo je Kurti, a prenosi Kosovo Onlajn.

Kazao je da Ukrajina ima punu podršku njegovog naroda.

„Predsedniče, imate punu podršku države i naroda Kosova. Od ukrajinskih novinara koje smo sklonili na Kosovu, još bolje smo obavešteni o svakodnevnoj stvarnosti u vašoj zemlji. Priče o hrabrosti i požrtvovanosti vojnika, njihovoj odanosti zemlji i stvari, koje su prevazišle prepreke protiv njih i inspirisale svet – priče o izdržljivosti i istrajnosti ljudi pred brutalnom okupacijom – mobilisale su slobodni svet da učini u lice ruske agresije“, napisao je Kurti.

***
BONUS VIDEO – O Kosovu od Minhena do Slavije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare