Aljbin Kurti
Aljbin Kurti Foto: EPA-EFE/KENZO TRIBOUILLARD

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da će vlada u Prištini odložiti primenu odluke o automobilskim tablicama i ulazno-izlaznim dokumentima na prelazima sa centralnom Srbijom za 30 dana, pod uslovom da se uklone sve barikade i vrati potpuna sloboda kretanja.

Kurti je na Tviteru napisao da se Priština, u saradnji sa, kako je naveo, „međunarodnim saveznicima“, obavezuje da će odložiti primenu odluka o automobilskim tablicama i ulazno-izlaznim dokumentima na prelazima sa Srbijom za 30 dana, pod uslovom da budu uklonjene sve barikade i vraćena potpuna sloboda kretanja.

Prethodno je ministar policije privremenih prištinskih institucija Dželal Svečla, nešto posle ponoći na Fejsbuku objavio da je počela podela ulazno-izlaznih dokumenata, koji, kako je naveo, važe 90 dana.

„U trenutku uklanjanja svih barikada i prepreka, ova odluka će biti suspendovana do 1. septembra 2022“, napisao je Svečla.

Srbi sa severa KiM sinoć su blokirali saobraćaj na magistralnim putevima – u mestu Rudare kod Kosovske Mitrovice, kod Leška prema Jarinju i mestu Zupce kod Zubinog potoka, izražavajući time miran protest zbog poteza Prištine, kojim se ugrožava opstanak Srba na Kosmetu.

Nakon toga, kosovska policija zatvorila je Jarinje i Brnjak za putnički saobraćaj.

Nakon višesatnih tenzija, Priština je, na zahtev SAD, odlučila da odloži primenu mere o ličnim dokumentima i preregistraciji vozila, do 1. septembra, ali, kako je saopšteno, tek ukoliko budu uklonjene sve postavljene barikade.

U međuvremenu, od ponoći, svaki putnik sa srpskom ličnom kartom na administrativnom prelazu sa KiM, dobija ulazno-izlazni dokument, u kojem stoje datum i vreme ulaska na Kosmet, kao i prelaz koji je korišćen, uz lične podatke putnika.

Bonus video: Vučić – Situacija na Kosovu i Metohiji nikada složenija kao danas

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar