Foto:Nova.rs

Kfor je večeras saopštio da je bezbednosna situacija na severu KiM napeta, pomno je prati i spreman je, kažu, da interveniše ako stabilnost bude ugrožena.

„Ukupna bezbednosna situacija u severnim opštinama na Kosovu je napeta, a misija Kfora je pomno prati i spremna je da interveniše ako stabilnost bude ugrožena, u skladu sa svojim mandatom koji proističe iz Rezolucije 1244 SB UN“, navodi se u saopštenju Kfora dostavljenom Tanjugu.

Komandant Kfora je, kako se dodaje, u kontaktu sa svim relevantnim sagovornicima, uključujući predstavnike kosovskih bezbednosnih organizacija i načelnikom generalštaba Vojske Srbije.

Misija Kfora potpuno je fokusirana na svakodnevnu implementaciju svog mandata UN da osigura sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja svih građana Kosova, navodi se u saopštenju i dodaje da prisustvo Kfor ostaje vidljivo na terenu.

NATO takođe nastavlja da daje punu podršku procesu normalizacije odnosa između Beograda i Prištine kroz dijalog pod pokroviteljstvom EU i poziva sve strane da nastave pregovore jer je to, kako se ističe, od presudne važnosti za očuvanje regionalnog mira i bezbednosti.

„Bez poštovanja ljudskih prava i demokratskih vrednosti, vladavine prava, unutrašnjih reformi i dobrosusedskih odnosa, neće biti prave perspektive za bolju budućnost na Balkanu. Konstruktivan dijalog je ključan za regionalnu stabilnost“, navodi se u saopstenju Kfora.

Kfor će preduzeti sve neophodne mere da bi se očuvalo bezbedno i sigurno okruženje na Kosovu u svakom trenutku, u skladu sa svojim mandatom koji je dobio od Ujedinjenih nacija, zaključuje se u saopštenju.

BONUS VIDEO: Vučić: Situacija na Kosovu i Metohiji nikada složenija kao danas

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar