Aljbin Kurti Foto: EPA-EFE/ARBEN LLAPASHTICA

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da je Kosovu potreban podsticaj ka evropskim integracijama, kao odgovor na, kako je kazao "bezbednosne pretnje", koje dolaze iz Srbije.

On je u Prištini, tokom konferencije „Parlamentarna diplomatija za regionalnu bezbednost i evroatlantske integracije“ Srbiju opisao kao „autokratski režim“.

Kako je kazao, u pogledu Srbije, potreban je isti pristup koji su EU i NATO primenili prema Rusiji zbog invazije na Ukrajinu 2022. kada su EU i NATO odgovorili prihvatanjem stupanja Finske i Švedske u NATO i davanjem Ukrajini, Moldaviji i Gruziji statusa država kandidata za prijem u EU.

„Bezbednosnim pretnjama na Zapadnom Balkanu iz Srbije treba postupati istim pristupom, odnosno davanjem Kosova statusa zemlje kandidata za EU i članstvo u Savetu Evrope“, rekao je Kurti.

Dodao je da za dve godine njegove vlade „Srbija četiri puta dovodila svoju vojsku na granicu sa Kosovom“ i „sponzorisala teroriste i stalno širila laži i lažne narative kako bi opravdala agresivne postupke prema Kosovu i regionu“.

Kurti je govoreći o evropskim i atlantskim integracijama Kosova, rekao da se „ovo putovanje ne može obaviti bez podrške međunarodnih prijatelja, ali i bez unutrašnjih reformi“.

Kosovo je podnelo zahtev za prijem u Savet Evrope i EU, međutim nema napretka.

„Nedostatak napretka u članstvu Kosova u EU i Savetu Evrope nije vezan za nedostatak demokratije i jake zaštite manjinskih i ljudskih prava (na Kosovu), već za ponašanje autoritarnog režima jer Srbija nije zainteresovana za NATO ili članstvo u EU“, rekao je Kurti.

Srbija, kako je kazao, „nastoji da blokira napredak celog regiona, zadržavajući ceo region“.

***

BONUS VIDEO – O sudbini dinara na Kosovu odlučuje Brisel: Redovi za srpkom valutom u Kosovskoj Mitrovici sve duži

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar