Uoči današnjeg sastanka Vučića i Kurtija u Briselu, američki ambasador u Srbiji, Kristofer Hil, izjavio je u Kragujevcu da „ne očekuje brze rezultate“. On je istakao i da je sa stanovišta SAD, veoma važno da se ostvari Zajednica srpskih opština.

Na sastanku u Briselu, na kome se od Aljbina Kurtija i Aleksandra Vučića očekuje odgovor na evropski predlog za normalizaciju odnosa dve strane, američki ambasador Kristofer Hil je ocenio da je u pitanju „značajan sastanak“ koji govori o posvećenosti Evrope da pronađe rešenje koje će svima biti povoljno.

Međutim, on je istakao i da ne očekuje „brze rezultate po tom pitanju“.

„Briselski proces svakako ne zadovoljava ljude koji očekuju da odmah budu zadovoljni ishodom. Verujem da mora da se postigne napredak, jer je već prošlo previše godina bez napretka. Sada se radi na tome da dogovor mora da se postigne. Sa stanovišta SAD, smatram da je veoma važno da se što pre postigne i ostvari Zajednica srpskih opština“, rekao je ambasador Hil, uoči sastanka u Briselu.

On je naglasio i da bez obzira na to, što se sastanak održava u Briselu, Sjedinjene Države nastavljaju aktivno da učestvuju u dijalogu.

Pročitajte još...

„SAD ostaje u tom procesu, naš predstavnik Gabrijel Eskobar je danas u Briselu, tako da smo prisutni. Hoću da naglasim da Amerika i EU veoma blisko sarađuju po ovom pitanju i da smo potpuno posvećeni da zajedno radimo na tome“, rekao je Hil i ocenio da je saradnja Amerike i Evrope posebno izražena u poslednjih godinu dana, kada je u pitanju nastup u vezi sa agresijom Rusije na Ukrajinu.

On je na kraju podsetio i da je prošle nedelje na glasanju u Ujedinjenim nacijama, ogromna većina učesnika podržala poziv Rusiji da se povuče i obustavi agresiju na svog suseda i istakao da je i Srbija bila jedinstvena sa ostalim zemljama koje podržale ovaj stav.

BONUS VIDEO: Poslednja poruka Vučića pred odlazak u Brisel


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar