Aljbin Kurti i Aleksandar Vučić Foto:Shutterstock/Milos Miskov / AFP / Profimedia/Tanjug/AP Photo/Franc Zhurda

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti sastaće se danas odvojeno u Briselu sa specijalnim izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom, a najverovatnije će se nakon toga sve trojica zajedno sastati. Tema je jedna – nastavak puta ka normalizaciji odnosa dve i potpisivanje barem osnovnog "papira" dve strane. Detalje pregovora ćemo čuti danas popodne, a sve oči Zapada "uprte" su ka sastanku lidera Beograda i Prištine.

Da li u formi aneksa koji treba da garantuje će biti formiran ZSO ili u formi dokumenta koji je početak konačnog dogovora dve strane, EU će ponuditi „papir“ dvema strana. Da li će ga prihvatiti, to će se saznati danas popodne.

Jaka diplomatska aktvivnost, pojačani pritisci zbog rata u Ukrajini i rešenost Evrope i SAD da se konačno zatvore sve neuralgične tačke u svojoj zoni interesa „naterali“ su Vučića i Kurtija da još jednom sednu za sto. Nešto ranije čuli smo i od predsednika Srbije da su velike stvari u igri, tj. i štap i šargarepa.

Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti u Briselu Foto:BETAPHOTO/European Council/Olivier Matthys

Sa jedne strane, investicije i otvoren prozor ka svetu, sa druge strane izolacija i „prst u oko“ zapadnim partnerima sa mogućim posledicama. To je ponuda koju su nam kroz „male signale“ slali i diplomate, te zvaničnici koji su stizali u Srbiju.

Susret je zvanično inicirao šef evropske diplomatije Žozep Borelj, koji je pozvao dva lidera da se sastanu u Brisel. Obe strane, i Beograd i Priština postavile su svoje crvene linije zbog čega su pregovori od starta teški i neizvesni.

Da susret neće biti „lak“ izjavio je i Vučić, koji je u više navrata ponovio da je sa Kurtijem nemoguće pregovarati. Sa druge strane, Kurti je već jasno postavio svoje linije – nema razgovora o ZSO.

Kurti je prištinskim medijima rekao da od posrednika u dijalogu Kosova i Srbije očekuje da se drži evropskog predloga i da se ne fokusira na, kako je naveo, interese jedne strane.

„Posle ponedeljka ćemo znati gde smo“, rekao je kosovski premijer i poručio da je izuzetno optimističan oko potpisivanja sporazuma dve strane do kraja godine.

„Mislim da će sledeći sastanak u Briselu pokazati čemu možemo da se nadamo ove godine. Optimista sam, veoma sam optimista da će se ove godine postići dogovor. Potrebno nam je značajno učešće međunarodne zajednice, ali Beograd mora da se distancira i od prošlosti, odnosno od Miloševića, i od sadašnjosti, odnosno od despotskog predsednika Putina“, rekao je Kurti.

Nakon toga, Kurti je potvrdio u telefonskom razgovoru sa višim savetnikom Stejt departmenta Derekom Šoleom da Priština prihvata evropski predlog.

Derek Šole i Aljbin Kurti Foto: kryeministri.rks-gov.ne

„Tokom ovog razgovora, premijer je potvrdio stav o evropskom predlogu kao dobroj osnovi za dalje razgovore ka normalizaciji odnosa. Za normalne, evropske i dobrosusedske odnose, premijer Kurti je naglasio da pored međusobnog priznanja u srži sporazuma moraju biti uzeta u obzir i prava nacionalnih manjina“, saopštila je Vlada Kosova.

Sa druge strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije imao previše optimizma u susret ovom sastanku.

„Nema sa Kurtijem razgovora, ja ću uvek da idem da razgovaram ali nema tu nikakvih razgovora“, rekao je Vučić.

Foto:TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/

Dodatno, uoči sastanka sa Kurtijem, Vučić je dobio pismo od predsednika Francuske Emanuela Makrona, kancelarija Nemačke Olafa Šolca i italijanske premijerke Đorđe Meloni.

O sadržaju nije želeo da govori javno.

Šta nas očekuje u Briselu danas?

Kako saznaje Nova, na sastanku će biti predstavljen francusko-nemački predlog, sa svim dosadašnjim izmenama. Zemlje EU, koje stoje iza ovog “papira”, imale su u vidu i srpski non-pejper, čime su dopunjenje odredbe evropskog predloga koji je postao vodeći pregovarački okvir Beograda i Prištine.

Ovo bi bila prva faza sporazuma, nakon čega bi se potpisao sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa dve strane. U okviru pregovora biće razgovarano o položaju manjina, posebnog statusu Srpske pravoslavne crkve i drugim pitanjima koji “žuljaju” odnose dve strane.

Kao i do sada, glavni kamen spoticanja u dogovoru dve strane je formiranje Zajednice srpskih opština. Iako je trebalo da se formira još Briselskim sporazumom 2013. godine, kosovska strana ne želi da realizuje ovu odredbu pre nego što dođe do potpune normalizacije odnosa Beograda i Prištine. Iako su zapadni partneri u više navrata isticali da mora da se formira ZSO, na čemu naročito insistira SAD, Kurti ne preza od izjava kojima odbija da formira Zajednicu.

Ako se ne potpiše sledi izolacija?

Izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon izjavila je da će strana koja odbije francusko-nemački sporazum ili strana koja nije konstruktivna biti sve više međunarodno izolovana, kao i da pokušaji da se Zajednica srpskih opština (ZSO) opiše kao druga Republika Srpska ometaju napore da se reši ozbiljan problem.

Viola fon Kramon Foto :Evropski parlament

Ona je za portal Albanijan post rekla da će strana koja odbije sporazum biti okrivljena za neuspeh i dodala da to dobro znaju predsednik Srbije Aleksandar Vučić kao i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

Bonus video: Šta je tema u Briselu, da li je potpis gotova stvar?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare