Voto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia., printscreen

Premijer Kosova Aljbin Kurti dobio je danas zajedničko pismo predsednika Francuske Emanuela Makrona, nemačkog kancelara Olafa Šolca i premijerke Italije Đorđe Meloni povodom sutrašnjeg sastanka u Briselu. Nova.rs došla je do kompletnog sadržaja pisma koje je upućeno Kurtiju.

U pismu se navodi kako Makron, Šolc i Meloni pozdravljaju nedavne izjave Kurtija kojima je poručio da je spreman da prihvati evropski predlog.

„Uzimajući u obzir vaš predstojeći sastanak u okviru dijaloga u Briselu 27. februara, obraćam vam se kako bismo zajedno sagledali stanje o dogovoru o novim osnovama za odnos između Kosova i Srbije. Pozdravljamo vaše nedavne javne izjave kojima ste potvrdili da ste spremni da prihvatite evropski predlog za Osnovni sporazum“, navela je trojka u pismu koje je poslala Kurtiju.

Dodatno, poručili su kako veruju da je sada od velikog značaja da se utvrdi dalji put sa ciljem da se zaključi sporazum i obezbedi njegovo sprovođenje.

Foto: Privatna arhiva

„Evropski savet je svojim zaključcima od 9. februara izrazio podršku za ovaj važni sporazum i istovremeno pozvao i Srbiju i Kosovo da sprovedu sve obaveze koje su preuzete u dijalogu, uključujući one koje su vezane za formiranje Zajednice srpskih opština“, navedeno je u pismu.

Naveli su da treba sve korake sprovesti bez odlaganja, te da se raduju dijalogu na visokom nivou 27. februara.

„Računamo da ćete težiti konstruktivnom i brzom zaključenju sporazuma. Uvereni smo da je ovo od ključnog značaja za opštu dobrobit vaših građana, za mir i prosperitet regiona i za unapređenje evropske perspektive vaše zemlje“, zaključuje se u pismu.

****

Bonus video: Vučić i Kurti pozvani u Brisel kako bi „izgurali“ predlog koji je na stolu. Da li će ići?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare