Biljana Stojković, Nebojša Zelenović i Aleksandar Jovanvić Ćuta Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Članice koalicije "Moramo" – Otvorena građanska platforma Akcija, Ekološki ustanak, Skupština slobodne Srbije i stranka Zajedno za Srbiju ujedinile su se u modernu političku organizacijiu "Zajedno". Ovom procesu ujedinjavanja priključiće se i drugi članovi koalicije, ali i nove organizacije i prijatelji, navedeno je u saopštenju novoformirane stranke.

Nakon izbornih izazova, članovi koalicije MORAMO napravili su snažnu zeleno-levu političku organizaciju, koja je moderna i polivalentna, koja se funkcionalno razlikuje od svih dosadašnjih tradicionalnih stranaka u Srbiji. Otvorena građanska platforma Akcija, koja broji 30tak organizacija širom Srbije postaje stožer tj. kičma buduće jedinstvene organizacije.

Pročitajte još:

Za razliku od vertikalno orjentisanih liderskih struktura, ova organizacije će imati i horizontalno umrežena aktivistička udruženja i lokalne organizaije u aktivističko krilo stranke, kao i druga krila koja će snažno zastupati leve politike, insistirati na borbi za radnička prava i socijalnu pravdu ali i snažne resorne/savetodavne odbore u kojima se nalaze najeminentniji stručnjaci i profesionalci iz svojih oblasti.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Iz novoformirane stranke takođe navode da će insistirati na unutrašnjoj demokratiji ali i na instituciji predizbora. To je demokratski model savremenih zelenih stranaka u Evropi po kome će kandidati za poslanike, gradonačelnike i druge funkcije prvo morati proći proces predizbora, tj da ih članovi ali i građani uopšte izaberu za kandidate za određene funkcije. Prekinuće se sa dosadašnjom praksom tajnog i interesog izbora kandidata. Ovo društvo treba najbolje ljude na najodgovornija mesta.

„Zajedno“ će postati okosnica daljeg okupljanja svih zdravih i demokratskih snaga da bi se zaustavilo uništenje našeg društva i naše prirode. Želimo prekinuti proces podela i razdora, jer verujemo da je ovom društvu koje nestaje neophodan upravo suprotan proces – združivanje i okupljanje svih slobodarskih snaga, mesto okupljanja svih posvećenih ljudi i hrabrih pojedinaca koji žele pomoći da ova zemlja bude slobodna i zdrava, i da zajedno sa drugim evropskim nacijama radi na stvaranju slobodne, zelene i prosperitetne Evrope“, stoji na kraju saopštenja. .

BONUS VIDEO: Nebojša Zelenović lider pokreta Zajedno za Srbiju

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare