Foto:Fonet/Bozana Pavlica

Predsednik Narodne stranke, Vuk Jeremić, danas je ocenio da je državni budžet Srbije za 2021. godinu "rasipnički i predizborni".

Ocenio je i da budžet ukazuje na „veliku korupciju“ u dodeljivanju posla za „onlajn fiskalne kase“, za koje će svi mali privatnici i preduzetnici u Srbiji „usred krize morati da izdvoje najmanje po 1.000 evra“.

„Ugostitelji, frizeri i svi drugi mali preduzetnici se hvataju za glavu i gledaju kako će preživeti sledeću godinu, a država im nameće novu obavezu da kupe onlajn fiskalne kase, uz prateći softver i sve ostalo. Tim poslom će se najverovatnije baviti samo tri kompanije: Roming, Komtrejd i Aseko koja ima veze sa porodicom premijerke Ane Brnabić“, rekao je Jeremić televiziji N1.

Pozvao je vlast da pomogne malim preduzetnicima „umesto što ih guši“ te „Narodna stranka predlaže da se uvede moratorijum na otplatu glavnice kredita, uz servisiranje kamata“.

„To je mera koja bi i te kako pomogla preduzetnicima u krizi“, rekao je Jeremić.

Ocenio je da budžetom za 2021. godinu „dominira logika: ‘Evo vam 100 evra i glasajte za mene!’ „, i ukazao da će građani „decenijama otplaćivati dugove koje je vlast napravila samo da bi ispunila svoj predizborni populistički program ove i sledeće godine“.

„Nijedna vlada u istoriji Srbije nije predvidela toliki budžetski deficit u apsolutnom iznosu, dok ministar finansija Siniša Mali predviđa za sledeću godinu rast privrede od šest odsto. To je potpuna fantazmagorija i Mali, koji magistar ekonomije, zna da to nije moguće, pa će zato već u prvoj polovini sledeće godine uslediti rebalans, jer su brojevi u budžetu matematički neodrživi“, rekao je Jeremić.

Pored toga, Jeremić koji je i bivši ministar spoljnih poslova, rekao je da će se u ponedeljak, 14. decembra, dogoditi važna stvar za budući status Kosova jer će „sever Kosova u potpunosti biti integrisan u zajednički elektroenergetski sistem Kosova i Albanije i neće više biti deo Elektroprivrede Srbije“.

„To je model koji vlast primenjuje poslednjih osam godina: ‘Davaćemo deo po deo suvereniteta Srbije nad Kosovom, a zauzvrat ćemo tražiti samo da ne budemo kritikovani za diktaturu koju sprovodimo, dok ćemo istovremeno napadati opoziciju da je kriva za Kosovo’ „, rekao je Jeremić.

Navodeći da ga vlast „apsolutno neosnovano“ optužuje za Kosovo, Jeremić je kazao da „zahvaljujući odluci Međunarodnog suda pravde, isključivo od potpisa Srbije zavisi da li će Kosovo postati nezavisna država“.

„Vlast bombarduje javnost lažima da bi prikrila istinu da predaje komad po komad suverenosti Srbije, a da zauzvrat traži samo da stranci okrenu glavu od činjenice da je ovde uspostavljen hibridni režim“, rekao je Jeremić.

Izneo je da je juče razgovarao s izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju, Vladimirom Bilčikom, koji će, kako je rekao u ime te institucije biti ključni posrednik za predstojeći dijalog vlasti i opozicije o izbornim uslovima.

„Mislim da nas već nakon novogodišnjih praznika očekuju prvi koraci u formalizaciji procesa i da će dijalog početi u februaru ili martu“, izneo je on.

„Rekao sam Bilčiku da će vlast pokušati da odloži početak dijaloga, jer joj je jasno da mora da omogući bolje uslove, a pokušaće i da ga razvodni tako što će za sto dovesti seriju aktera koji bi trebalo da glume opoziciju, a to nisu“, rekao je predsednik Narodne stranke.

Ocenio je da je potrebno da opozicija zajednički nastupi u dijalogu uz posredovanje EU i da se izbori za bolje uslove na izborima što može uraditi „samo ako nema ‘trojanske konje’ u svojim redovima“.

„Objektivan kriterijum za to ko je prava opozicija je učestvovanje na izborima 21. juna. Oni koji su izašli na te izbore i to tako što im je Vučićev režim pomogao u skupljanju potpisa, ne mogu se kvalifikovati da su prava opozicija“, ukazao je Jeremić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare