Foto: Nova.rs

Odnosi lidera Udružene opozicije Srbije Dragana Đilasa i Vuka Jeremića već duže vreme su zategnuti, a nakon formiranja zasebnih odborničkih grupa u Skupštini Beograda postavlja se pitanje da li je saradnja stranaka koje predvode više uopšte moguća. Đilas za Nova.rs navodi da je stav njegove partije da sve opozicione stranke treba da sarađuju i zajedno izađu sa izbornim uslovima pred Evropu, dok Zdravko Ponoš, potpredsednik NS, upitan da li je došlo do razlaza sa SSP, kaže za naš portal da je “razlaz teška reč za ovaj nivo problema u komunikaciji”.

Lider SSP Dragan Đilas i predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić „imali su više od jednog nesporazuma u životu“, kako je to jednom prilikom rekao i sam Jeremić. Ipak, posle junskih izbora koje su njihove stranke bojkotovale, odnosi među njima dodatno su pogoršani. Nije poznato šta se sve „valjalo iza brda“, ali do još jednog „nesporazuma“ došlo je nakon odluke Nikole Jovanovića, tadašnjeg potpredsednika NS, da izađe iz nje.

Ta odluka usledila je baš nakon što je NS na sednici Gradskog odbora u julu mesecu odlučila da u gradskoj skupštini formira zaseban odbornički klub, što je bio predlog lider stranke Vuka Jeremića. Kako se spekulisalo, Jeremić je pre samog glasanja upozorio članove NS da ko ne glasa za odvojeno odborničku grupu izglasava i nepoverenje njemu. Većina članova podržala je njegov predlog.

Međutim, nakon odlaska Jovanovića, ali i reakcija u javnosti, Narodna stranka odustala je od odluke da formira svoj odbornički klub. Kako navodi naš izvor, predstavnici NS su na sastanku Udružene opozicije Srbije rekli da ipak žele da ostanu u zajedničkoj odborničkoj grupi, ali su postavili zahtev da bude usvojen poslovnik o njenom radu.

„Predlog NS je bio takav da je ugrožavao autonomnost odbornika, što SSP nije prihvatio. Potom je SSP dao svoj predlog poslovnika, ali to nije prihvatila Jeremićeva stranka. Pošto niko nije prihvatao tuđi predlog, Janko Veselinović kao predsedavajući je napisao kompromisni. Ni taj predlog NS nije prihvatila, kao ni onaj koji je napisao Đorđe Vukadinović. Formiranje zajedničke odborničke grupe NS je uslovila usvajanjem isključivo njihovog poslovnika“, kaže naš sagovornik.

Problem u komunikaciji ili razlaz?

Nakon takvog razvoja događaja SSP Dragana Đilasa odlučila je da odbornički klub sa Pokretom za preokret i sindikatom Sloga, nakon čega je odbornica NS Marina Lipovac Tanasković rekla da taj potez za njih predstavlja neprijatno iznenađenje.

Zdravko Ponoš Foto:Marija Djoković/FoNet

O tome šta se dešavalo oko formiranja zajedničke, odnosno odvojene odborničke grupe u Skupštini Beograda, nije želeo da priča Zdravko Ponoš, zamenik predsednika NS, navodeći da će o tome govoriti odbornici njegove stranke. Na pitanje da li razlaz u Skupštini Beograda znači i razlaz dve stranke, Ponoš za Nova.rs kaže:

„Razlaz je teška reč za ovaj nivo problema u komunikaciji“.

Lipovac Tanasković je potom izjavila da je njena partija tražila od SSP da nema podrivanja partnerskih organizacija, da nema otimanja odbornika, da nema rušenja odbora i da nema zloupotrebe medijskog prostora. Ona je navela da to stranci Dragana Đilasa to nije bilo prihvatljivo. Nešto ranije oglasio se i Jeremić koji je rekao da je dogovor dve stranke izostao jer je došlo do „razlaza po vrednosnim pitanjima“.

Upitan o saradnji sa NS, Dragan Đilas, lider SPS, kratko je za naš portal rekao da smatra da sve opozicione grupe treba da sarađuju i zajedno izađu sa izbornim uslovima u Evropu.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Nije sad vreme da pričamo o izborima, kad se još nismo izborili za izborne uslove da građani zaista mogu da biraju“, navodi Đilas.

Do izbora je ostalo manje od godinu dana, a dešavanja u opozicionim redovima ukazuju da su sve manje šanse da najveće stranke opozicije zajedno na njih izađu, imaju zajedničkog predsedničkog kandidata i kandidata za gradonačelnika Beograda. A, upravo takvom saradnjom, po mišljenju analitičara i istraživača javnog mnjenja, opozicija bi imala najveće šanse za uspeh.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare