vakcina protiv korone
Foto: Nova.rs

Gradski odbor Stranke slobode i pravde (SSP), apelovao je na gradonačelnika Kragujevca Nikolu Dašića da od Ministarstva odbrane što pre zatraži na korišćenje Dom vojske, koji bi tokom zimskog perioda bio pretvoren u kovid ambulantu.

U toj stranci ukazuju da ni posle godinu i po dana epidemijskog iskustva vlast u Srbiji i na lokalu nije pokazala da može znalački da uprava krizom, te da je nedopustivo da se Kragujevčani još jednu zimu smrzavaju tokom višesatnog čekanja u improvizovanim čekaonicama ispred kovid ambulanti.

SSP apeluje na gradonačelnika Dašića da zatraži potrebna odobrenje Ministarstva odbrane, napominjući da bi se pretvaranjem Doma vojske u kovid ambulantu izbegao kolaps i haotičnost koji smo videli pre godinu dana.

„Građani Kragujevca ne zaslužuju nesagledive redove i čekanje ispred ATD-a u montažnim šatorima (da deluje brižnije), a dok ste napolju neizbežno je smrzavanje pacijenata već narušenog zdravstvenog stanja. To smo doživeli pre godinu dana. Kragujevčani zaslužuju da kao bolesni od ove pošasti imaju uslove dostojne čoveka, što u ovom slučaju znači čekanje u toplim prostorijama“, navodi se u saopštenju SSP-a.

Ukazuju da bi minimalnom adaptacijom Doma vojske, Kragujevčani mogli da dobiju funkcionalnu kovid
ambulantu po svim standardima koji su u ovom slučaju propisani od Svetske zdravstvene organizacije, a da se ujedno rastereti rad postojeće Ambulante za febrilna stanja u ATD-u.

„S obzirom na to da postje veliki kapacitet u Domu vojske, u zasebnom delu moguće je oformiti ne – kovid ambulantu, koja bi bez sudaranja sa obolelima i troška u privatnim laboratorijama omogućila uzimanje uzoraka za testiranje na korona virus onih pacijenata koji se pripremaju za operacije, zračnu i hemoterapiju, odnosno za one intervencije koje se rade u bolničkim uslovima“, dodaju u SSP-u.

U toj stranci zaključuju i da bi otvaranje još jednog kovid punkta dalo šansu nezaposlenim lekarima, koji bi, kako navode „mogli da se povuku sa Biroa i uz adekvatnu obuku iskusnih kolega, svoje znanje stave u službu profesije“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar