Miloš Ković Foto: Medija Centar Beograd
Miloš Ković Foto: Medija Centar Beograd

Istoričar i profesor Univerziteta u Beogradu Miloš Ković izjavio je danas da najnovije pisanje "Kohe" o srpskim manastirima kao kosovskom nasleđu, više nikoga ne može da ostavi ravnodušnim i da je veza Albanaca sa Ilirima nepostojeća.

Prištinski list „Koha“ u današnjem tekstu, naime, tvrdi da su srpske svetinje na Kosovu i Metohiji u srednjem veku građene iznad „drevnih ilirskih i arberijskih hramova“.

Koha tako, na primer, navodi, pozivajući se na istraživanja izvesnog Edija Šukrijua, da je Crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu sagrađena na temeljima ranijeg hrama, navodeći da je „poznato da je kralj Milutin 1307. godine prisvojio katedralnu crkvu Svete Petke (Srbi je zovu Bogorodica Ljeviška) u Prizrenu, u kojoj je bilo sedište Prizrenske episkopije.

Dodaje se da je Crkva Svete Petke sagrađena na hramu bazilici iz rimskog perioda V-VI veka i na temeljima ranije crkve iz XI i XII veka, a da je svoju savremenu formu stekla nakon rekonstrukcije od strane srpskog kralja Milutina (1307), koji joj je promenio ime, posvetivši obnovu svetici.

Ković je ocenio da je pokušaj prisvajanje srpskog kulturnog nasleđa samo dokaz i potvrda onoga što bi moglo da se desi srpskim svetinjama ukoliko Srbi i Srbija odustanu od Kosova i Metohije.

Ovo je najjasniji dokaz šta nam se sprema, upozorio je Ković u izjavi za Kosovo Onlajn, i istakao da je ključno razumeti kakve veze imaju starobalkanski hramovi i rimska istorija sa savremenim Albancima.

„Savremeni Albanci su narod koji je većinski muslimanski, čiji je nacionalni identitet izgrađen u 19. i 20. veku na osmanskom i komunističkom nasleđu, dakle to je narod koji je dominantno muslimanski“, navodi Ković.

U srednjem veku kada je građena Bogorodica Ljeviška i potonjim vekovima, pojašnjava Ković koji je i jedan od osnivača Pokreta za odbranu Kosova i Metohije, nijedan istorijski izvor ne potvrđuje postojanje Albanaca na području Kosova.

„U srednjem veku, na osnovu dostupnih izvora, Albanaca tamo nema. Prosto, izgleda da se školstvo Albanaca zasniva na pseudo-mitološkim teorijama, njihovom ilirskom poreklu, to je problem koji sami albanski istoričari moraju da prevaziđu. Nije mi jasno zašto savremeni Albanci toliko insistiraju na antičkom poreklu naših hramova. Njihova veza sa Ilirima je prosto nepostojeća, ona je pseudomitologija“, rekao je Ković.

Kako je primetio, to što takve tvrdnje podržava i jedan deo lobističkih struktura na Zapadu, nije razlog da se u njih mora i poverovati.

„Dakle, Albanci su potomci starobalkanskog stanovništva, u istoj onoj meri u kojoj su i Srbi potomci starobalkanskog naroda. Nema nikakvog razloga da mi iz svog nasleđa odsecamo taj kulturno starobalkanski identitet. I u tom smislu, Albanci nemaju nikakvu posebnu privilegiju i nemaju nikakvu stručnu, dokazanu vezu sa Ilirima, ili sa bilo kojim starobalkanskim narodom“, istakao je Ković.

On dodaje da praksa podizanja hramova i crkava na temeljima starijih bogomolja, nije ništa novo i ništa neobično u istoriji hrišćanstva, u istoriji Balkana i u istoriji sveta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare