Kosovske tablice Foto:Andrija Lazarević/Nova.rs

U istom danu kada je na Kosovu i Metohiji stupila na snagu odluka o priznavanju ličnih dokumentima sa Kosova, počeo je da teče i dvomesečni rok za preregistraciju tablica sa "KM" na "RKS" na kojoj kosovske vlasti insistiraju. Istog jutra Severna Mitrovica zasuta je lecima na kojima piše "Nema predaje, KM ostaje".

Dok vlasti u Prištini tablice „KM“ nazivaju ilegalnim, jutros su na vozilima u Kosovskoj Mitrovici osvanuli leci u okviru kampanje koja je vođena i u avgustu, a odnosi se na odbijanje da se promene registarske oznake na tablicama.

Uz slogan „Nema predaje, KM ostaje“, na letku pored oznake „RKS“ stavljen crveni X, a na poleđeni letka je ispisana beseda Mateje Bećkovića.

Na poleđini stoji beseda Matije Bećkovića.

„Jerusalim je grad, a ostalo su mesta. Kosovo je jedino polje, ostalo su poljane, Kosovska bitka je jedina bitka koja traje vekovima, a ostalo su tuče, a Kosovo Polje je najveći vrh naše vere i naše kulture. Srbin je ona koga se Kosovo tiče, ali Kosovo nije samo na tom prostoru i na zemlji, nego je i na nebu i svuda gde ima srpskog naroda“, piše s jedne strane letka.

Kako su saopštile kosovske vlasti, Srbi svoja vozila mogu da preregistruju u najbližim registracionim centrima, a ukoliko to ne učine do 31. oktobra, njihovi automobili biće „nacionalizovani“.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić tokom avgusta najavljivao je da je oko ličnih karti dogovor bio moguć, ali da su tablice „gotova priča“.

Ipak, ostavio je mogućnost da se u dva meseca koliko traje proces preregistracije, nađe neko rešenje.

U Kosovskoj Mitrovici danas je gotovo svako vozilo sa prelepljenim tablicama „KM“:

Kada je i saopštena odluka o dogovoru za lična dokumenta, zavladala je opšta konfuzija, jer o preregistraciji niko od nadležnih nije saopštio detalje.

Za to vreme građanima se obratio sam premijer Kosova, Aljbin Kurti,  i to na čistom srpskom jeziku.

„Od danas, pa do 31. oktobra, tokom 61 dana, unutar sva 34 centra za registraciju vozila ponovo otvaramo mogućnost prelaska registarskih tablica na one naše zajedničke republike“, poručio je Kurti.

Kaže da preregistracija na RKS služi javnom redu, zakonu i sigurnosti, te je još jednom ponovio da su tablice koje izdaje Srbija „PR“, „KM“, „PZ“, „GL“, „UR“, „PE“, „DA“ i „ĐA“ „zaostavština Miloševićevog režima“.

„Ovakvo nasleđe ne treba biti teret na vašim leđim. Na ovaj način, ono vas drži izolovanima i u prošlosti“, tvrdi Kurti.

Podsetimo, kriza oko registarskih oznaka prošle godine u septembru prouzrokovala je barikade i incidente na severu Kosova.

Okončana je dogovorom Beograda i Prištine koji podrazumeva prelepljivanje nacionalnih simbola na „RKS“ I „KM“ tablicama pri ulasku na teritoriju Srbije ili Kosova.

Ova mera odnosi se i na tablice gradova u centralnoj Srbiji.

***

BONUS VIDEO – Prelaz Jarinje – lepljenje tablice

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare