Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC; Vojska Srbije; AFP / AFP / Profimedia; EPA/EFE VALDRIN XHEMAJ;

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose rekao je večeras da tolika vojska i policija na Kosovu nije podignuta zbog aranžamana Beograda i Prištine i dodao je da na pregovračkom stolu mora da se nađe tema bezbednosti u okviru koje bi se razgovaralo da li na severu Kosova postoje neke paravojske i koja je njihova namena.

Janjić je za portal Nova.rs rekao da je vreme da visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak pomognu NATO i narodu na Kosovu priznajući da postoje „ozbiljni bezbednosni problemi, te da otvore to pitanje“.

„Tema, odnosno bezbednosni paket mora što pre doći, kao i saradnja službi u proverama koje se sada dešavaju jednostrano od kosovske strane i NATO-a o tome da li na terenu postoje paravojske, ko je njihov general, šta je njihova namena i ko iza njih stoji, Beograd ili Moskva. Ako to nije dovoljno za Borelja koji je i komesar za bezbednost, onda smo mi tu u ozbiljnim ‘makazama’ međunarodnih sila koje žele rat na tom prostoru, onda deo odgovornosti za buduće lokalne gerilske akcije padaju na Borelja i na sve učesnike ove maskarade“, rekao je Janjić govoreći o severu Kosova.

Upitan o dogovoru koji je večeras objavio Žozep Borelj o ličnim kartama, Janjić je ocenio da je to „korak puža“ i da je to još daleko od problema.

On je ocenio i kao neprihvatljivo proglasiti deo rešenja kao rešenje i podsetio da nije rešen problem srpskih registraskih oznaka na Kosovu, ali i pitanje vozačkih dozvola.

„Mi smo čuli samo oduševljenje iz Brisela jer je postignut dogovor o ličnim kartama, ali to je bio samo jedan od problema, a ako čak govorimo o promenama tablica, onda i najmanje važan, jer u realnosti ako govorimo o interesima severa Kosova, većina njih nema e vozačke dozvole, a još ne znamo šta je dogovor o tome, da li će biti i odlaganje promena tablica, videćemo“, rekao je Janjić za portal Nova.rs i dodao:

„Meni je jasno zašto je Borelj potrčao da se pohvali jer oni apsolutno nemaju nikakav kredibilitet i uspeh, te sada grade priču o uspehu, razumem što to rade, ali to je opasno. Proglasiti deo rešenja kao rešenje je apsolutno politički neprihvatljivo, a i opasno jer podstiče političare da pregovaraju preko tenzija.“

Medju nama Među nama
Dušan Janjić Foto:Ivan Dinić/Nova S

Janjić je istakao i da ne može da zamisli da je kosovski premijer Aljbin Kurti prihvatio da ne bude promena tablica, jer je odnos koji je on prema toj temi napravio u javnosti i kod Kvinte takav da tablice KS i druge ne mogu biti korišćene.

„Rano je govoriti o kompromisu koji nas lišava brige o enventualnim barikadama, demonstracijama. Možemo da kažemo da je ovo nekakav korak puža, ali jedan korak je bolji nego ništa, međutim to je daleko od problema, a glavni problem koji smo videli je očigledno da se održava tenzija na terenu. Videli ste jutros da je Vučić naveo da će kriza biti do kraja septembra i oktobra, a sa druge strane videli smo nastup Kurtija koji i dalje zaoštrava pitanje priznanja. Sve u svemu, kada Borelj saopšti da je rešeno pitanje tablica i vozačkih dozvola, možemo onda da kažemo da je to neki korak“, rekao je Janjić.

Podsetimo, Žozep Borelj, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost, naveo je ranije večeras da je postignut dogovor u okviru dijaloga uz podršku EU, a Srbija je pristala da ukine dokumente za ulazak/izlaz za one koji imaju kosovska lična dokumenta, a Kosovo se složilo da ih ne uvodi za one koji imaju srpske lične karte.

Kosovski Srbi, kao i svi ostali građani, moći će slobodno da putuju između Kosova i Srbije koristeći svoje lične karte. EU je upravo dobila garancije od premijera Kurtija u tom cilju, naveo je on.

Žozep Borelj
Žozep Borelj Foto: EPA-EFE/Francisco Seco / POOL

Bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević izjavio je ranije danas da su Briselskim sporazumom pregovarači Aleksandar Vučić i Ivica Dačić drastično narušili vladavinu prava, na kojoj je članom Ustava zasnovana i sama država Srbija.

„Po članu 182 stav 2 Ustava, Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija je u sastavu Republike Srbije. Iz takvog njenog položaja proizlazi i obaveza državnih organa da u svim unutrašnjim i spoljnim političkim odnosima zastupaju i štite državne interese, što predviđa i preambula najvišeg opšteg akta zemlje“, objasnio je Ivošević za list Danas, a prenela Beta.

Dodao je da o vladavini prava nije vodila računa ni Evropska unija, kao medijator i garant Sporazuma.

Po njegovim rečima, ako EU nastavi da normalizaciju odnosa u „surogatdržavi“ Kosovo svodi na međusobno priznanje pregovarača u briselskom dijalogu, neće ostati ništa od vladavine prava.

Večeras su se povodom dogovora oglasili i kosovski premijer Aljbin Kurti i predsednica Kosova Vjosa Osmani.

„Državljani Kosova, sa ličnim dokumentima koje izdaje naša država, moći će da prelaze granicu sa Srbijom na svim graničnim prelazima bez prepreka, tereta i zadržavanja. Isto će važiti i u suprotnom smeru u slučaju ulaska na Kosovo sa identifikacionim dokumentima koje izdaju vlasti Srbije“, potvrdio je kosovski premijer Aljbin Kurti.

Aljbin Kurti Albin Kurti
Aljbin Kurti Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

On je istakao da je „duh principijelnih i ravnopravnih razgovora u Briselu reciprocitet“.

Takođe, predsednica Kosova Vjosa Osmani je navela da su „reciprocitet i jednakost temelji odnosa“.

Od srpskih zvaničnika ovim povodom se oglasio Petar Petković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, koji je izjavio ranije danas da postigutim dogovorom Beograda i Prištine Srbi sa Kosova „ostaju na svome i da im neće biti potreban nikakav papir, dokaz ili dodatni dokument da mogu da žive na svojim ognjištima“. On je naveo i kako nas u narednom periodu očekuju značajni izazovi u vezi sa srpskim registarskim oznakama.

Ovim dogovorom uspeli smo da se izborimo da se našem narodu koji živi na Kosovu ne izdaju nikakvi papiri sa viznim režimom trajanja od 90 dana, jer Srbi na Kosovu nikada neće biti stranci na svojoj zemlji, ocenio je u pisanoj izjavi Petković.

„To je od presudnog značaja za Srbe koji žive na KiM, jer smo uprkos svim preprekama i ucenama, uspeli da sačuvamo srpska lična dokumenta za naš narod u pokrajini, pa samim tim sačuvali smo i prisustvo države Srbije na tom prostoru. To znači da će svaki građanin Srbije koji živi na Kosovu i Metohiji moći sa srpskom ličnom kartom slobodno da se kreće. Svaki Srbin južno i severno od Ibra, bez izuzetka, će moći sa svojom srpskom ličnom kartom normalno i bez problema da živi, radi, putuje i prelazi preko administrativnih prelaza“, rekao je Petković.

Na navode Petkovića oglasila se Rada Trajković koja je poručila direktoru Kancelarije za Kosovo Petru Petkoviću da se „ne kite tuđim zaslugama“.

Foto:N1

„Pravo na srpska dokumenta za Srbe na Kosovu zagarantovao nam je Marti Ahtisari svojim planom, a ne Aleksandar Vučić. Ne lažite ovaj narod i ne spinujte sopstveni diplomatski debakl“, navela je Trajković.

****

BONUS VIDEO – Vučić: Srbija je izbegla bankrot

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare