Foto:Tobias SCHWARZ / AFP / Profimedia

Kosovski premijer Aljbin Kurti, kako je i najavljeno, danas je započeo kampanju oko preregistracije vozila sa srpskih na kosovske tablice sa oznakom RKS – „Republika Kosovo“. On je u video snimku okačenom na društvenim mrežama, na srpskom jeziku naveo kako 401.945 vozila poseduje RKS oznake, od kojih su na desetine hiljada u vlasništvu manjina, te da vozila koja je potrebno preregistrovati predstavljaju samo otprilike dva odsto ukupnog broja vozila.

„Dragi građani, od danas pa do 31. oktobra tokom 61 dana unutar sva 34 centra za registraciju vozila ponovo otvaramo mogućnost prelaska tablica na one naše zajedničke republike. Prelazak i registracija vozila na RKS tablice, služi javnom redu, zakonu, sigurnosti. Tablice koje izdaje Srbija ‘PR’, ‘KM’, ‘PZ’, ‘GL’, ‘UR’, ‘PE’, ‘DA’ i ‘ĐA’ su zaostavština Miloševićevog režima. Ovakvo nasleđe ne treba da bude teret na vašim leđima“, poručio je Kurti Srbima, a objavio je Danas.

Dodao je da se tom zaostavštinom Srbi ciljano drže u prošlosti i izolovani od ostatka Kosova, te da prelazak na „RKS“ tablice omogućava „nesmetanu i bezpredrasudnu slobodu kretanja na celoj teritoriji Kosova“.

„Mi želimo da naši građani opštine Severne Mitrovice, Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka koji trenutno koriste tablice ‘KM’ ne budu samo građani ovih opština, mi ih želimo za građane Republike Kosovo koji putuju slobodno i redovno u okviru regiona Prištine da bi koristili usluge centralnih insititucija, posetili glavni grad Kosova i pratili verske rituale manastira Gračanica. Unutar prizrenskog regiona da bi posetili kulturne, istorijske i verske spomenike, unutar pećkog regiona da bi posetili Rugovačku klisuru i Dečanski manastir; unutar regiona Gnjilana da bi posetili rodbinu i prijatelje u Klokotu, Novom Brdu, Partešu, Ranilugu i Šilovu, kazao je kosovski premijer.

Naveo je i da na osnovu tvrdnji Srbije tokom brisleskih razgovora tablica je mandat korišćenja istakao u septembru prošle godine, dok kosovska strana omogućava rok za preregistraciju vozila uz finansijske olakšice – oni koji u ovom dvomesečnom roku se odluče na prelazak na RKS tablice biće oslobođeni plaćanja poreza i dažbina koje mogu da dostignu i 5.000 eura.

„Za više detalja oko preregistracije molim vas da pratite obaveštanja Ministarstva unutrašnjih poslova koja će biti objavljena na srpskom jeziku. Bićemo pored vas kako bi pojasnili svaku nejasnoću. Kampanja informisanja će se nastaviti. Obećavamo Vam da upravne procedure neće biti problem onima koji žele da pređu na zvanične tablice“, naveo je kosovski premijer.

Ovo nije prvi put da se Kurti u vezi tablica obraća na srpskom jeziku.

BONUS VIDEO Prelaz Jarinje – lepljenje tablice

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare