"Brate, ne mogu zbog posla", "Opasno je ovde davati izjave", neke su od rečenica koje Srbi sa severa Kosova i Metohije izgovaraju nakon što vide kameru i mikrofon. Dan pre dugo najavljivanog 1. septembra, Nova.rs provodi sa Srbima u Kosovskoj Mitrovici. Iako se čini da je situacija redovna, tiho i pažljivo se komentarišu i prate poslednji događaji i dogovor između Beograda i Prištine.

„Nadamo se miru. Živim solidno“, kaže jedna Mitrovčanka koja ima samo srpska dokumneta i nada se da se situacija neće komplikovati dalje.

Dve starije gospođe kažu da žive prilično dobro, kao i da se trude da ne prate toliko političke događaje.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

U blizini mosta na Ibru koji razdvaja južni i severni deo grada, zatičemo penzionera koji navodi da život ovde nije lak, ali da mora da se živi.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Oni koji nisu hteli pred kamere dodaju i da im smeta što se ustupak Srbije predstavlja kao dogovor sa Prištinom.

Deo njih nije ni upućen u detalje dogovora, posebno onim u vezi sa preregistracijom tablica na „RKS“.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Most na Ibru koji razdvaja većinski albanski od srpskog dela grada, danas čuva jedno vozilo italijanskih karabinjera.

Albanci koji prelaze u severni deo Kosovske Mitrovice nisu bili raspoloženi za razgovor o životu na Kosovu, postignutim dogovorima i drugim važnim političkim temama koje ih se tiču.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Podsetimo, u okviru dijaloga uz podršku EU, Srbija je pristala da ukine dokumente za ulazak/izlaz za one koji imaju kosovska lična dokumenta, a Kosovo se složilo da ih ne uvodi za one koji imaju srpske lične karte, objavio je ranije na Tviteru Žozep Borelj, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost, navodeći da je postignut dogovor.

„Kosovski Srbi, kao i svi ostali građani, moći će slobodno da putuju između Kosova i Srbije koristeći svoje lične karte. EU je dobila garancije od premijera Kurtija u tom cilju“, naveo je Borelj.

***

BONUS VIDEO: Najava Novine NOVA za 01. Septembar

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare