Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Sva biračka mesta u Šapcu su zatvorena, brojanje glasova je završeno, a prema prvim rezultatima, Nebojša Zelenović izgubio je trku za gradanočalnika.

Prebrojani su glasovi na svih 27 biračkih mesta u Šapcu, na kojima su danas ponovljeni izbori, a kako saznaje Nova.rs, SNS će formirati vlast u tom gradu.

Prema našim informacijama, SNS će u novom sazivu šabačkog parlamenta imati 36 mandata, dok će lista koju predvodi Zelenović i ostatak opozicije imati ukupno 33 mandata.

U lokalnu skupštinu ući će i Metla.

U štabu SNS-a u Šapcu pobedu je već proglasio predsednik Izvršnog odbora te stranke Darko Glišić. On je rekao da je na 22 od 27 biračkih mesta SNS uzeo 52 odsto glasova, dok je lista okupljena oko gradonačelnika Zelenovića 26,5 odsto glasova.

Glišić je dodao da će prema aktuelnim trendovima,  lista SNS imati 500 glasova više, a gradonačelnik Zelenović 1.000 manje nego na izborima 21.juna.

Darko Glišić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Nešto ranije Nebojša Zelenović, predvodnik liste „Šabac je naš“ i aktuelni gradonačelnik, izjavio je za Nova.rs da su na ponovljenim izborima svi pomalo popravili rezultat na račun manjih stranaka iz „prvog kruga“.

„Dosta se situacija promenila. Svi su pomalo popravili rezultat na račun manjih stranaka iz prvog kruga”, naveo je on.

Iz GIK je nešto ranije za naš portal rečeno da su stigla prva dva džaka sa glasovima iz seoskih sredina, ali da ceo proces ide sporo, jer se čeka materijal iz udaljenih sredina, a na nekim biračkim mestima bilo je produženo glasanje.

Nebojsa Zelenovic
Nebojša Zelenović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

U izbornom štabu SNS su nezvanično za Nova.rs rekli da su prebrojani glasovi na pojedinim seoskim biračkim mestima, na kojima su najviše glasova dobili naprednjaci.

Prema pisanju portala Podrinske Šabac, u Ševaricama najviše glasova pojedinačno ima lista oko SNS-a, ali Zelenovićev blok i ostale opozicione liste imaju većinu.

Isti portal navodi da u Oridu, SNS ima 66 glasova, Zelevićeva lista „Šabac je naš“ dobila je 15 glasova.

Ispred sedišta SNS u Šapcu okupili su se aktivisti i simpatizeri, a tu su i medijske ekipe. U centrali naprednjaka je i njihov kandidat za gradonačelnika Aleksandar Pajić.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Niti od njega, niti od okupljenih ispred štaba još nismo uspeli da dobijemo bilo kakvu izjavu, niti najavu kada bi mogli da se očekuju prvi rezultati i komentari današnjeg glasanja. Ispred samog ulaza u SNS stoje momci koji kontrolišu pristup prostorijama, a medijima nije dozvoljeno da uđu.

Kako javlja naša reporterka, u štab SNS-a došao je funkcioner SPS Đorđe Milićević.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

U gradu je već u jutarnjim satima zabeleženo nekoliko izbornih nepravilnosti, poput navodne kupovine glasova i zastrašivanja birača, a samo na jednom biračkom mestu u OŠ „Janko Veselinović“ zabeleženo je sedam nepravilnosti.

#related-news_0

Prema rečima predstavnika Biračkog odbora sa liste “Nebojša Zelenović – Šabac je naš” Vladimira Gvozdenovića, zabeleženo je javno glasanje za listu Srpske napredne stranke, pokušaji kupovine glasova, ali i direktnog nagovaranja glasača da zaokruže listu Aleksandra Vučića. To se dogodilo prilikom posete članova biračkog odbora jednom biraču koji je glasao kod kuće.

Prema rečima Gvozdenovića, sve je prijavljeno GIK-u, a od procene težine prekršaja zavisiće odluka o eventualnom glasanju i po treći put na tom biračkom mestu.

Do 19 časova na ponovljene izbore u Šapcu izašlo je 52,47 posto od ukupno 28.800 građana koliko ih ima pravo glasa na tim mestima.

Na glasačkom listiću je bilo 12 lista, a rezultati ponovnog glasanja uticaće na odbornički sastav i većinu u šabačkom parlamentu.