Stojan Drčelić i Ana Brnabić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Kolumna glavnog urednika lista Nova Stojana Drčelića u kojoj govori o pometnji koja je u Srpskoj naprednoj stranci nastala nakon što je ministarka Zorana Mihajlović dala izjavu za list Nova, izazvala je - novu pometnju. Stranački vrh se opet uznemirio. Pre svega premijerka Ana Brnabić, koja je pohrlila u studio Pinka da nam poruči da smo merna jedinica za laž. Stoga, ne škodi da još jednom ponovimo reči, koje su očigledno pogodile u centar...

Kolumnu urednika lista Nova Stojana Drčelića prenosimo u celosti:

Kakvo glumatanje i farsa, kakvo traćenje vremena i energije da se naše novine potpuno bezrazložno nađu na liniji vatre, dvorskih spletki i igara unutar Srpske napredne stranke, a da se celoj kući najavi presuda pred dodeljivanje nacionalnih TV frekvencija.

Idemo redom. Naša novinarka je zatražila od potpredsednice Vlade Srbije da odgovori na par pitanja, onako s nogu u skupštinskom holu, posle Vučićeve zakletve. Zorana Mihajlović je prilično uopšteno izrazila zadovoljstvo što je predsednik najavio vladu do kraja jula, podelila uverenje da novi kabinet mora biti tim najboljih kadrova, prozborila nešto o teškim vremenima i tako to.

Ništa posebno, ništa što bi zaslužilo mesto na naslovnoj strani. Ali, hajde, najzad da neko iz SNS-a nešto progovori za naše novine i portal. Godinu dana niko da se javi na telefon, u privatnim razgovorima se vajkaju da ne smeju, da im je tako naređeno iz vrha stranke.

Nije nas to pokolebalo, nismo mi nikakav opozicioni list, nego nezavisan i uvek smo insistirali da čujemo obe strane. Pokušavali smo da radimo najbolje što možemo, da poštujemo kodeks i sve elementarne postulate profesije. Mi naše, a oni neka teraju svoje.

Da nismo profesionalno radili ne bismo izjavu od Zorane Mihajlović ni tražili.

Ali čim je tekst sa Zoranom Mihajlović objavljen iskočiše sa katranom i perjem, prvo Ana Brnabić, zatim onaj Đuka, pa Glišić, da bi na temu na kraju smatrao i sam Aleksandar Vučić. Premijerka reče da će Zoranu izvesti pred partijski sud, Đukanović je posle prepucavanja po mrežama pošto ga je Mihajlovićka počastila da je glup, odgovorio da je ona fukara, a Glišić nešto insinuirao o skupocenim poklonima koje Mihajlovićka daje stranim ambasadorima. Vučić je objasnio da je „neko hteo da bude popularan“.

Kao da svi ne znamo da je samo on u Srbiji važan.

U najkraćem, Zorana Mihajlović je nečovek, fukara i strani plaćenik. I sve zbog tri odgovora za list Nova.

Zahvalni smo Zorani Mihajlović što je razgovarala sa našom novinarkom, pokazala je da zna neki red, ali nas slabo zanima njeno prepucavanje s partijskim kolegama. Sama je birala svoje političko društvo, nek se sama o svom jadu zabavi.

O tome šta na njen račun govore Đukanović i Glišić i šta ona njima ima da poruči, neka bude zabava za Vučića i veselo društvo sa promenade. Njihovo partijanje u partiji nas ne impresionira.

Nešto drugo je važno kad je u pitanju ovaj slučaj, nešto drugo ga izdiže iznad unutarpartijskog čerupanja i vodi do nivoa ugroženosti javnog interesa. To je zlokobna pretnja Ane Brnabić da je „neljudski“ što je ministarka Mihajlović govorila za list „koji najgore piše o Aleksandru Vučiću i njegovoj porodici.“

Vučiću porodicu nikada nismo pominjali. To je lako proveriti. Znači, premijerka laže, laže skoro ko Vučić.

Nije premijerka pozvala na „bojkot bande“ u ovom Vučićevom gulagu, poput onog na Golom otoku, ali je jasno da je požurila da sa šibom u rukama podvikne kao kapo u logoru. Ko se obrati, ko makar da i najmanju izjavu za list Nova biće bojkotovan i tretiran kao državni neprijatelj.

Uveren sam da nema primera u demokratskom svetu da premijer to javno izgovori, da javno pripreti svim članovima stranke, svim državnim službenicima, „nezavisnim regulatornim telima“, javnom sektoru, privrednicima i potencijalnim oglašivačima da beže od Nove kao od – kuge.

To je ambijent u kojem će naše kolege sa N1 i Nove S konkurisati za nacionalnu TV frekvenciju. Verujem da je ova predstava odigrana baš zbog njih.

BONUS VIDEO: Ana Brnabić – Kao sav normalan svet


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare