Foto: N1

Srbi sa Kosova od otvaranja birališta u velikom broju pristižu u gradove u centralnoj Srbiji gde su im prebačena glasačka mesta, a na prelazu Jarinje formirala se kolona duga dva kilometra, na putu od Kosovske Mitrovice do Raške. Građani sa Kosova svoje biračko pravo mogu da ostvare u Raški, Tutinu, Bujanovcu, Kuršumliji.

Za razliku od Jarinja, na prelazu Brnjak (put Zubin Potok-Tutin) nema gužvi, javljaju N1 građani koji se uputili na glasanje prema centralnoj Srbiji i dodaju da se čini da su zbog izbora ublažene procedure pa su građani mogli da prođu bez zadržavanja.

Građani sa Kosova će, slično kao i za referendum 16. januara, svoje pravo moći da ostvare nakon jednočasovne ili višečasovne vožnje u jednom od autobusa koji ovog jutra organizovano polaze put centralne Srbije. Uskraćeno im je glasanje na teritoriji na kojoj žive, javlja Kossev.

Sa glavne autobuske stanice u Kosovskoj Mitrovici, nešto pre 8 časova jutros, više od 20 autobusa krenulo je put Raške. Autobusi su uglavnom sa RKS oznakama i svi su obeleženi rednim brojevima. Najveći broj, navodi Kossev, je bio 23.

Usled velike kolone koja se stvorila iz pravca Leposavića ka Jarinju, vozila se na samom prelazu puštaju naizmenično, kako ne bi došlo do većeg zastoja, a upravo zbog velikog broja autobusa na prelazu.

Takođe, nove patrole Kosovske policije postavljene su i nešto niže, tačnije kod krsta nedaleko od prelaza Jarinje. Na istom mestu nalazi se i vozilo OEBS-a, kao i jedno vozilo u kojem su predstavnici američkog KFOR-a.

Kako je objavio portal „Kossev“, članovi pokreta „Srpski opstanak“ su nedaleko od prelaza Jarinje izveli performans, kojim su izrazili nezadovoljstvo zbog toga što Srbi sa Kosova glasaju izvan Kosova.

Sa glavne autobuske stanice u Kosovskoj Mitrovici, nešto pre 8 časova jutros, više od 20 autobusa krenulo je put Raške. Autobusi su uglavnom sa RKS oznakama i svi su obeleženi rednim brojevima.

Automobili mitrovičkih tablica se na prelazu propuštaju bez problema, bez provera. Za one koji imaju RKS tablice, postavljaju se nalepnice.

Sve o izborima u Srbiji pratite na blogu uživo.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare