Foto: Vladislav Mitić

Potpredsednica Socijalističke partije Srbije i bivša ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović smatra da građani ove zemlje lekarsku pomoć dobijaju potpuno besplatno, te da "nikada niko nije platio nijednu zdravstvenu uslugu". Onaj novac koji se svakog meseca zaposlenom čoveku izbije iz džepa za zdravstveno osiguranje, prema mišljenju Đukić Dejanović, izgleda je jedno veliko - ništa.

Zdravstveni sistem je pukao, nije pukao, pred katastrofom smo, držimo se, ima mesta u bolnicama, nema mesta u bolnicama, ima respiratora, nema ih, intenzivna nega nema nijedno slobodno mesto ili ga, ipak, ima…

Građani Srbije su, malo je reći, sluđeni informacijama koje dobijaju. Slike ispred kovid ambulanti pokazuju sav haos u kome se nalaze i oni, ali i lekari i medicinsko osoblje uopšte.


Da bi se izbegli redovi, kontakti i stres, građani potežu poslednji novac iz novčanika da bi platili privatne lekare, testiranje, lekove, vitamine, maske…

Iako svakog meseca deo njihovih primanja odlazi u Republički fond za zdravstveno osiguranje, kojim je njihovo lečenje, navodno, pokriveno. Na platu od, recimo, 50.000 to iznosi otprilike oko 7.000 dinara.

I onda bivša ministarka zdravlja, govoreći o tome da li je zdravstveni sistem u Srbiji pukao ili se još drži na nogama i da li ima mesta u bolnicama za sve kojima je lekarska pomoć neophodna, kaže:

„Ni u jednoj zemlji kada dođe do takve krizne situacije kao što je kovid pandemija i kad u jednom danu imate ovoliki broj od preko 6.000 novoobolelih i kad imate 55 smrtnih ishoda naravno da je to posebna situacija i naravno da je kovid sistem u odnosu na non – kovid sistem prenapregnut, a non – kovid pomalo zapostavljen, ali šta je istina? Znate, ovde nikada niko nije platio nijednu zdravstvenu uslugu“, rekla je Đukić Dejanović gostujući u Pregledu dana Newsmax Adria.

Na pitanje novinarke kakva je to zamena teza, te da građani svakog meseca izdvajaju novac za zdravstveno osiguranje, potpredsednica SPS daje još jedno neobično tumačenje.  Da treba da radimo od kuće kako se ne bi razboleli i tako nastavimo da punimo taj budžet…

„Dakle, zdravstveni dinar se dobija tako što oni koji su zaposleni izdvajaju za Republički fond za zdravstveno osiguranje, koji je zapravo banka zdravstvenih sredstava. Zbog toga je važno da pored ovoga što treba da zdravstveni sistem bude organizovan što bolje, treba da svako pre nego što se razboli preduzme sve mere i sam, a i da zatraži pomoć kada je potrebna, što veći broj ljudi da radi od kuće i u uslovima koji su u skladu sa preporukama, kako bismo mogli i dalje da punimo upravo taj republički budžet i Fond za zdravstveno osiguranje, koji su mnogi od nas punili 30 godina i zahvaljujući kome mi, ipak, možemo da funkcionišemo i da obezbedimo i prostor i kadrove i opremu, kao elemente za neophodan stručan i kvalitetan rad“, rekla je Đukić Dejanović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare