Goran Vesić i Nemanja Aleksić
Goran Vesić i Nemanja Aleksić Foto: TANJUG/ PREDRAG MITIC/promo lawofficealeksic.rs

Kad čovek pomisli da je istrošio sve ideje, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić iznenadi, pa je na točkovima “uleteo” u novu kampanju. Pokretna kancelarija Gorana Vesića novi je projekat večitog zamenika. Ovaj kombi sa jasno istaknutim njegovim imenom jezdi prigradskim putevima. Na krajnjem odredištu, ispred prikolice Vesić postavi sto i prima stranke. Kaže želi da pomogne građanima, ali nikome nije do kraja jasno sa kojim ciljem.

Vesić se rastrčao po Beogradu, što iz straha, što iz ambicije. Promocija Aleksandra Šapića kao mogućeg kandidata za gradonačelnika koji je otvoreno stavio do znanja da Vesića ne želi u svom eventualnom timu ovome je upalilo alarme, pa sada traži prostor za svoje buduće političko uhlebljenje, ali niko sa sigurnošću ne može da pretpostavi koji su mu planovi.

Pikira li mesto gradonačelnika, nada li se stolu u Nemanjinoj 11 ili samo dokazuje da uvek može “brže, jače, bolje”, ostaje da vidimo.  

Najverovatnije, van okvira svijih želja, ni on sam nije do kraja siguran gde bi mogao da se udene u sledećoj raspodeli karata, ali dok čeka na milost Vesić ne gubi vreme i promoviše se na sve strane ne bi li ostao vidljiv i ušao pod snop vladara čija je poslednja u budužem kadriranju.

Ono za šta mu se mora skinuti kapa, jeste da sve što radi nailazi na odjek. Vesić je odavno naučio da je i loša reklama – dobra reklama. 

Vatrene ulice gradskog broja dva

Pokretna kancelarija Gorana Vesića startovala je juče posetom Bariču u opštini Obrenovac, čime je zamenik gradonačelnika  započeo obilazak seoskih područja i naselja u prigradskim opštinama. Zahvaljujući „Pokretnoj kancelariji Gorana Vesića“ u narednih nekoliko meseci, kako je najavio, obići će 150 naselja i razgovarati sa građanima o svemu što Grad može da učini za njih kako bi im unapredio životne uslove.

Optužbe za divlju gradnju 

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić na jednoj od svojih konferencija, za to je optužila upravo Gorana Vesića i braću Nemanju i Novaka Stajića.

“Najpoznatiji u lancu jesu Vesićevi partneri i saradnici bratija Stajić – Nemanja i Novak. Nemanja je prvi čovek u gradu u Sekretarijatu za ozakonjenje nelegalnih objekata, Novak je privatni stečajni upravnik”, rekla je tada Tepić.

„Problemi ne mogu da se reše odmah, ali ćemo nastojati da uradimo što više stvari uradil“, rekao je Vesić u Bariču gde živi oko 10.000 Beograđana.

Za šta se kandiduje zamenik? 

Liči na predizborno obećanje, što vrlo verovatno i jeste. Međutim, ostaje nepoznato za šta se Vesić kandiduje. Prethodnih dana u dobro obaveštenim krugovima moglo se čuti da je Vesić jedan od troje mogućih kandidata SNS za gradonačenika. Pored novopečenog naprednjaka  Aleksandra Šapića i na opšte iznenađenje premijerke Ane Brnabić kojoj je nedavnim izborom za gradsku poverenicu SNS, Beograd uslovno rečeno poveren na čuvanje. 

Foto: Ivan Dinić/Nova S, Nova.rs, TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Nakon prošlogodišnjih izbora spekulisalo se i da je Goran Vesić na spisku novih ministara. Nije se desilo, ali nada poslednja umire. Novi izbori nam se bliže, pa je sve u opticaju. 

Na posletku, Vesić često voli da se pohvali fotografijama koje neodoljivo podsećaju na one sa Instagram profila predsednika Aleksandra Vučića, pa može biti da zamenik gradonačelnika samo hoće da poruči centrali da može istom snagom. 

Ali sa mnogo više mašte. 

Kuvar, lekar, apotekar…

Dovoljno je samo podsetiti se na to u kakvim smo sve epizodama gledali Vesića prethodnih meseci, a o čemu nas je uredno obaveštavao na društvenim mrežama. 

Goran Vesic
Goran Vesić pravi palačinke Foto:Screenshot/Instagram/vesicg

Na primer, da pravi palačinke za zaposlene u Skupštini grada, da je počeo da uči kineski i da mu je objavljena knjiga na ovom jeziku, da voli grašak svoje mame Ljiljane i da ga obično jede nedeljom. Počasti nas fotografijama na kojima mazi pse, igra basket… Videli smo i kako u Stublinama kraj Obrenovca pije vodu iz šake dok domaćica iza njega drži poslužavnik sa čašama. Pio je iz šake i vodu iz bazena na Banjici. U Zoološkom vrtu slikao se sa lemurom na glavi. 

Za funkciju koju obavlja, mnogi bi rekli – neprikladno.  Ali, Vesić ne mari. Kao ni za sve ono po čemu će ga Beograd dugo pamtiti. A spisak je dugačak.

Savamala, fontana i spomenik

Pre svega Savamala i noćno rušenje objekata u Hercegovačkoj ulici. Sve oči bile su uprte u tadašnjeg gradonačelnika Sinišu Malog, ali ne treba zaboraviti ni da je Vesić i tada bio na visokoj funkciji u gradskoj vlasti, te da se i on spominjao u kontekstu odgovornosti. Na to je ukazao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da je za rušenje odgovoran vrh gradske vlasti. Međutim, do dana današnjeg nismo čuli ko je to tačno.

Za vreme mandata Gorana Vesića dobili smo i pevajuću fontanu na Slaviji u vrednosti od 1,8 miliona evra, što je za čitavih 300.000 evra skuplje od zvanično najskuplje i najveće multimedijalne fontane u Evropi. 

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Dobili smo i spomenik Stefanu Nemanji, za koji ne znamo koliko nas je koštao, jer je cena pod oznakom tajnosti do 2023.

“Cena spomenika nije nikakva tajna. Zahtev vajara je bio da se cena spomenika ne otkrije“, kazao je Vesić, ali ni ruski vajar Aleksandar Rukavišnjikov kasnije nije znao kolika je cena njegovog dela.

N1 Televizija, međutim, imala je uvid u dokumenta sa carine u kojima je prikazano da je spomenik plaćen devet miliona evra.

Rušenja i bušenja

Trg republike rekonstruisao se godinama, čuvene “Vesićeve kocke” su postavljane, pa preslagane, centar grada ličio je na ratnu zonu, a sve to prema nekim grubim procenama koštalo nas je oko 6,4 miliona evra.

Na Vesićevu dušu stavlja se i rekonstrukcija Ulice cara Dušana, koja je trajala nekoliko puta duže od planiranog roka za završetak radova. 

Ne sme se zaboraviti ni rušenje zgrade u Vidovdanskoj ulici na Vračaru, divlja gradnja, ali ni Vinča i otrovni vazduh koji smo zbog požara na ovoj deponiji udisali danima. Vesić je tim povodom rekao da vazduh zbog kojeg danima nismo puštali decu napolje “jeste gušio, ali nije trovao”.

Kad se podvuče crta to je jedna vrlo originalna kampanja.  

BONUS VIDEO: Vesićeva pokretna kancelarija

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram