Albin Kurti i Aleksandar Vučić Foto:EPA-EFE/Kiyoshi Ota / POOL, EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

U odgovoru na pitanje koji je, takozvani, non-pejper za sporazum o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova „pravi“ i šta u njemu piše, upućeni u pregovore, iz Brisela, za Danas kažu da je „poslednji nacrt ugovora delimično kopija nemačko-francuskog dogovora i ne govori ništa suštinski kako će odnosi Beograda i Prištine izgledati“.

Za sada je, zajedničko je mišljenje Danasovih sagovornika, svima jasno, u klimi koju kreiraju predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti, štagod da se dogovori biće Brisel dva, na papiru dobro sročeno, a u realnosti neprimenjivo.

Pročitajte još:

„Kako je proces ekskluzivan i ne uključuje nikog osim glavnog vlastodršca, dogovoreno ne može ni da obaveže buduće političke elite da ga se drže. Opozicija u Beogradu i Prištini protivi se rešenjima, a širi dijalog o ulozi vojske i policije Srbije, ali i OVK nema ni tamo ni ovamo. Bez pronalaženja više od 1.600 nestalih, razgovora o ratnoj prošlosti i ulozi politike, bezbednosnih službi, novinara i akademije, ne može se uspostaviti dugo očekivani trajni mir između dva društva“, kaže sagovornik Danasa, u pokušaju da, sa obzirom na svoja saznanja, obuhvati celinu ovog problema.

U suštini, smatraju sagovornici ovog portala, nebitan je predlog i u čijoj fioci se nalazi kada zavađeni lideri nemaju viziju odnosa.

I Vučiću i Kurtiju, slažu se, odgovara „status kvo“, jer takvi lideri mogu da vladaju samo ako građanima „prodaju veliku krizu od koje će ih zaštititi“.

Saglasni su, takođe, da je agresija Rusije u Ukrajini istorijski momenat da se poslednji adut ruskog uticaja eliminiše iz regiona, ali i da Moskva neće sedeti skrštenih ruku.

BONUS VIDEO Iz Brisela poziv Vučiću i Kurtiju na hitan sastanak

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare