Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti Foto: Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC, EPA-EFE/FILIP SINGER, Shutterstock

Ponedeljak je dan kada ističe rok za dogovor Beograda i Prištine oko prevazilaženja krize, koja je podigla veliku tenziju u odnosima dve strane. Nakon pomenutog ponedeljka, odnosno 21. novembra Kosovo će početi da kažnjava građane sa severa Kosova zbog odluke da ne preregistruju svoja vozila. Iako kosovska strana tvrdi da će kažnjavanja sigurno biti, dogovor dve strane itekako je moguć, što potvrđuje i poziv EU da Vučić i Kurti dođu u Brisel što pre i sednu za sto. Na taj način bi kategorično odbijanje dogovora dve strane dovelo do veleobrta, koji će konačno rasteretiti odnose dve strane.

Zbog ozbiljnosti situacije u Brisel su pozvani predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti, kako bi razgovarali o pronalaženju „evropskog rešenja“ za izlaz „iz najteže situacije na Kosovu od 2013. godine“, kako je okarakterisao portparol Unije Peter Stano.

„Nadamo se da će moći da dođu veoma brzo, da bismo mogli da rešimo to pitanje, pre 21. novembra, a ne posle, kao što je i rekao visoki predstavnik EU Žozep Borelj“, rekao je Stano.

Iako je situacija na ivici incidenata, prepuna tenzija uz međusobne optužbe, dogovor Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija može biti postignut ukoliko se ispuni nekoliko uslova, oko kojih je insistirala i međunarodna zajednica.

Pročitajte još...

U toku su pregovori za povratak predstavnika Srbe u kosovske institucije, što je bio jedan od uslova partnera iz EU, ali i SAD. Taj povratak, koji se na “mala vrata” već desio prilikom polaganja zakletve predstavnika Srpske liste u parlament Kosova direktno zavisi od toga da li će se konačno implementirati odluka o formiranju Zajednice srpskih opština. Kao što je „Nova“ ranije pisala, upravo je pitanje asocijacije četiri opštine na severu „jabuka razdora“ u mogućem sporazumu dve strane.

Načelno, srpska strana ne insisira da bude baš takva formulacija, odnosno nije od suštinske važnosti da li će zajednica biti ZSO ili asocijacija sa srpskom većinom, ali nadležnosti ne smeju biti manje od onih koje su dogovorene Briselskim sporazumom. Dodatno, srpska strana traži da se pitanje ZSO ne rešava kroz francusko-nemački predlog, jer je to dogovoreno ranije i to kroz pomenuti sporazum iz Brisela.

Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Beograd smatra kako je pogrešno vraćati se korak unazad, tj. tražiti ZSO kroz novi francusko-nemački predlog jer je Kosovo to trebalo da sprovede u delo još nakon Briselskog sporazuma. Iako je srpska strana sve ispunila, Priština je žmurela na zahteve da Srbi sa severa dobiju institucionalnu strukturu u vidu ZSO.

Što se tiče kosovske strane, pored ZSO oko koje će se voditi glavne „bitke“, Kurti će kao određenu vrstu ustupka najverovatnije doneti odluku o odlaganju (manje moguće ukidanju) preregistracije vozila, što je bio jedan od glavnih povoda da Srbi napuste institucije. Kosovske institucije naložile su da posle 21. novembra krene kažnjavanje Srba koji odbijaju da preregistruju svoja vozila , odnosno da zamene „KM“ tablice, sa RKS tablicama.

Kosovska Mitrovica Foto: Nova.rs

Milica Rakić Andrić iz Nove društvene inicijative kaže za „Novu“ da veruje da će EU sada nešto ponuditi Beogradu i Prištini, budući da su obe strane pozvane na sastanak. Naša sagovornica napominje da se to najverotnije sada odnosi na pitanje preregistracije vozila i kažnjavanja srpskih državljana, što akutno pitanje koje se najpre mora rešiti.

„Čim je EU pozvala Vučića i Kurtija u Brisel, za mene je to jasan indikator da je ona dovoljno samouverena da može nešto da ponudi obema stranama kako bi postigle dogovor. To je ozbiljan indikator koji je do sada nedostajao“, podvlači naša sagovornica.

Milica Andrić Rakić Foto: N1

Rakić Anrić napominje da ne treba izgubiti iz vida i mogućnost potpunog neuspeha dogovora, imajući u vidu istoriju prethodnih razgovora Vučića i Kurtija.

„Pozitivan je signal što su pozvani, zbog čega mislim da će do nekog dogovara ipak doći. Sa druge strane, postizanje bilo kakvog političkog rešenja problema ne isključuje eskalaciju nasilja na Kosovu, jer se mi trenutno nalazimo u veoma krhkoj situaciji. Sve i da padne dogovor oko tablica, nas to ne ‘izvlači na čistac‘ kada je reč o bezbednosti građana na severu Kosova“, objašnjava ona.

Pored toga, Rakić Andrić napominje da potencijalna odluka o odlaganju preregistracije vozila nije nikakvo konačno rešenje, već samo privremena opcija za izlazak iz krize.

Što se tiče sastanka u ponedeljak u Briselu, na koji su pozvani Vučić i Kurti, naša sagovornica kaže kako veruje da će tamo tema biti samo pitanje preregistracije vozila i kazni za građane koji to budu odbili, a da će se pitanje povratka u institucije i ZSO rešavati nekim drugim prilikama.

„Prilično sam uverena da će se razgovarati samo o tablicama, dok su ZSO i povratak u institucije deo nekog drugog paketa, znatno šireg i komplikovanijeg. Nije moguće jednostavno dogovoriti ova pitanja, jer praktično ne možete ni tablice tako lako da dogovorite. To su ogromna pitanja koja se ne rešavaju preko noći“, zaključuje naša sagovornica.

Bonus video: Da li je predlog Kosovo u UN, a Srbija u EU prihvatljiv građanima.mp4

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare