Foto: SK

U zemlji u kojoj se veoma drži do protokola i ceremonija, srpska ambasadorka napravila je niz gafova. Radi se, naravno o Aleksandri Joksimović, koja se preko reda i van svih pravila obratila Novaku Đokoviću na svečanosti posle osvajanja Vimbldona i to u prisustvu članova kraljevske porodice. Koje je sve prekršaje načinila za Nova.rs objašnjava jedan bivši srpski diplomata koji je bio angažovan u Londonu.

Glavna sportska tema i u domaćim i u svetskim medijima i dalje je Novakovo osvajanje istorijske grend slem titule na Vimbldonu. U Srbiji, međutim, ne prestaje da se priča i o Aleksandri Joksimović, ambasadorki Srbije u Londonu, koja je finalni meč u Londonu pratila iz kraljevskog boksa.

Jedan bivši diplomata koji je ranije bio angažovan u Londonu za Nova.rs kaže da je Joksimović bila pozvana da taj meč posmatra iz kraljevskog boksa kao ambasadorka zemlje iz koje je igrač koji igra finale. U tom boksu, među ostalima, bili su i i Kejt Mindlton, vojvotkinja od Kembridža, kao i vojvoda od Kenta, koji je jedan od najbližih rođaka kraljice Elizabete Druge i redovno gleda teniske mečeve na Vimbldonu iz kraljevske lože.

“To je velika privilegija. Ne samo zbog boksa, već i zato što posle možete da odete u sam klub, možete da razgovarate sa pobednikom i drugim gostima”, kaže sagovornik Nova.rs.

Međutim, srpska ambasadorka nije dobro iskoristila čast koja joj je bila ukazana, već je prekršila niz protokola. Kako navodi diplomata, Joksimović nije bila prikladno obučena i pojašnjava da se u taj klub ne ide kratkih (ili bez) rukava.

Novak Đoković Vimbldon
Foto: EPA-EFE/Peter Nicholls / POOL

“Drugo, ona je prva Novaku pružila ruku, preko reda. To se ne radi. Onaj ko ulazi on treba da pruži ruku i da se obrati, a ne onaj ko sačekuje”, dodaje naš sagovornik.

On dodaje da se naša ambasadorka obratila Đokoviću, iako se pored njega nalazio vojvoda od Kenta.

“Ona se obratila pre njega, a tu je bila i vojvotkinja od Kembridža. Ona se obratila i pre nje. Napravila je niz grešaka”, kaže diplomata.

Aleksandra Joksimović postavljena je za ambasadora Srbije u Velikoj Britaniji 2018. godine. Po zanimanju je diplomirani pijanista, a magistrirala je na Fakultetu političkih nauka.

Iako je ovo njeno prvo diplomatsko iskustvo, bila je pomoćnica ministra spoljnih poslova zadužena za kulturu i informisanje, u vreme kada je tu funkciju obavljao Goran Svilanović.

Kako je pisao “Danas”, bila je članica Demokratske stranke, zatim Demokratske stranke Srbije, pa ponovo Demokratske stranke, da bi se na kraju povukla iz stranačkog života. Obavljala je funkciju portparolke DS-a.

BONUS VIDEO Novak ćaska sa Kejt Midlton

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare