Siniša Mali Foto:Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC; Promo

Dokumentacija koju je objavio istraživački portal KRIK pokazuje da je ministar finansija Siniša Mali 24 apartmana u Bugarskoj kupio od firme „Akladi“ iza koje stoji Srđan Dabić, bivši košarkaš i direktor srpskog ogranka ruske naftne kompanije „Lukoil“.

Lanac benzinskih pumpi Beopetrol prodat je Lukoilu 2003. godine. U Agenciji za privatizaciju Siniša Mali radio je kao direktor Centra za tendere. To znači da je nadgledao privatizaciju najvećih državnih preduzeća. Samim tim bio je nadležan za prodaju srpskog lanca benzinskih pumpi „Beopetrol“ upravo „Lukoil“-u.

Lanac domaćih benzinskih stanica prodat je za 117 miliona evra. U tom poslu, aktuelni ministar finansija Siniša Mali zastupao je državu a biznismen Srđan Dabić zastupao interese „Lukoil“-a.

Reč je o istom onom biznismenu od kojeg je, kako je pokazala dokumentacija koju je objavio KRIK, kupio 24 apartmana u Bugarskoj.

Ova privatizacija je jedna od spornih kojima se bavio Savet za borbu protiv korupcije. Oni su u svom izveštaju naveli da je tom prodajom država oštećena za najmanje 80 miliona evra.

Kako je država oštećena

Savet za borbu protiv korupcije naveo je da je paket akcija društvene svojine Beopetrola prodat na tenderu i da je ugovor podrazumevao kupoprodajnu cenu, investiciona ulaganja i socijalni program.

Sinisa Mali
Siniša Mali Foto:BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

U izveštaju je navedeno da je kupac, Lukoil, imao obavezu da investira 85 miliona evra u modernizaciju kompanije, još osam u socijalni program, i da sve te obaveze obezbedi u celosti bankarskom garancijom.

To se međutim nije desilo.

Umesto da investira u srpske pumpe, „Lukoil“ je izvukao novac tako što je od „Beopetrola“ uzeo kredit od više od 100 miliona evra.
Savet je tada utvrdio da je tako Beopetrolu naneta šteta od nekoliko miliona evra.

Uloga Siniše Malog

U vreme prodaje “Beopetrola” premijer je bio Zoran Živković, koga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić označio kao jednog od odgovornih za spornu privatizaciju.

Aleksandar Vucic i Sinisa Mali
Siniša Mali i Aleksandar Vučić Foto:BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Živković je s druge strane naveo da Vlada nije sprovodila privatizaciju već Agencija za privatizaciju, te da je taj ugovor potpisao Siniša Mali.

Dokumentacija Krika pokazuje da je staro poznanastvo opstalo. Mali je prvo prodao u ime države Beopetrol Lukoilu. Slučajno ili ne na čelu srpskog ogranka ove ruske firme bio je Srđan Dabić od koga je godinama kasnije kupio 24 apartmana.

Inače, Komisija Agencije za privatizaciju, tek nakon godinu dana od prodaje otkrila je da “Lukoil” nije ispunio obećane obaveze.

Savet je izveštaj o privatizaciji Beopetrola, 2013. predao vladi Srbije i Tužilaštvu. Do danas se ništa nije dogodilo tim povodom, predistraga i dalje traje.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare