Foto: Arhiva/Ivan Dinić/Nova S

Gotovo sve opozicione stranke, pokreti i koalicije pripremaju platformu o izbornim uslovima koji će uz posredstvo Evropskog parlamenta u međustranačkom dijalogu biti ispostavljena vlastima. Javnosti je poznato šta traži SSP, DS i PSG, koji su već uobličili svoj predlog, kao i pokret Dveri, a šta će od vlasti tražiti nagovestila je i Narodna stranka Vuka Jeremića. Kako saznajemo, još desetak partija i pokreta do utorka sledeće nedelje trebalo bi da pripremi svoje izborne uslove.

Međustranački dijalog mogao bi da počne već sledećeg meseca, a deo stranaka već je pripremio svoje platforme sa izbornim uslovima.

To je slučaj sa DS, SSP, PSG i PZP, pokretom Dveri, na tome ozbiljno radi i udruženje Skupština slobodne Srbije. Nešto ranije i potpredsednik NS Miroslav Aleksić najavio je da će ta stranka sa svojim partnerima do kraja januara izraditi svoje izborne uslove.

Šta će sve opozicija tražiti od vlasti?

SSP, DS, PSG i PZP

Ove četiri stranke nedavno su završile svoju platformu i uputile je opozicionim strankama za koje su „sigurni“ da ne bi ulazili u vlast sa SNS i Aleksandrom Vučićem. Kako je portal Nova.rs otkrio, na spisku njihovih izbornih uslova je kao prvi naveden formiranje ministarstva za sprovođenje izbora, koje bi trebalo da obezbedi sve uslove za održavanje izbore. Prema predlogu SSP, DS, PSG i PZP, ministra bi birala Skupština Srbije iz redova nestranačkih ličnosti, a na osnovu predlog opozicionih stranaka.

U okviru ovog uslova, a u cilju zaustavljanja prisilnog glasanja, predviđeno je postavljanje poverenika, čiji bi posao, između ostalog bio i da prima i obrađuje anonimne prijave svih zaposlenih u javnom sektoru, a povodom pretnji i ucena kojima su izloženi.

Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ nr

Pomenute četiri partije predlažu i da upravni odbori RTS i RTV imenuju paralelna i profesionalna uredništva informativnih emisija, a na bazi predloga NUNS-a. Kako piše u platformi, paralelna uredništva bi funkcionisala po principu smenjivanja u uredničkom poslu svaki drugi dan. Ovom platformom predviđeno je i formiranje novog tela umesto REM-a, a njegove članove birala bi Narodna skupština na predlog ministarstva za sprovođenje izbora.

SSP, DS, PSG i PZP traže da se razdvoje termini održavanja izbora za različite nivoe vlasti.

ZZS i NDBG

Nakon što mu je prosleđena ova platforma, Nebojša Zelenović, lider ZZS, rekao je za Nova.rs da će pomenutim strankama predložiti da na spisak uslova stave i dodelu upražnjene nacionalne frekvencije televiziji koja bi ispunila profesionalne standarde.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Izborne uslove koje su skrojili SSP, DS, PSG i PZP verovatno će podržati i pokret Ne davimo Beograd. To je za Nova.rs rekao Radomir Lazović, jedan od lidera te inicijative.

NS: Koordinaciono telo i razdvajanje izbora

Narodna stranka Vuka Jeremića još nije objavila svoju platformu, ali je Miroslav Aleksić, potpredsednik Narodne stranke, ranije rekao da će između ostalog zatražiti razdvajanje izbora za razne nivoe vlasti. On je naveo da su ključni ciljevi slobodni mediji i slobodan izborni proces.

Zdravko Ponoš nedavno je izjavio da njegova stranka nije za formiranje posebnog ministarstva za izbore, jer bi to značilo ulazak opozicije na mala vrata u vlast, ali da neko koordinaciono telo mora da nadgleda šta se dešava.

„Razgovarali smo sa predstavnicima tih stranaka i verovatno ćemo podržati njihovu platformu“, navodi Lazović.

Nakon analize tog dokumenta, NDBG je uputio svoje komentare, a kako je saopšteno, oni „idu u pravcu uvođenja institucije koja bi bila zadužena za sprovođenje izbora“. Ta inicijativa podržava i uvođenje paralelnih uredništva, ali su predložili da se dodatno konkretizuju zahtevi i u smislu obezbeđenja adekvatnih sadržaja koji će garantovati istinito i pravovremeno informisanje i ravnomernu zastupljenost političkih opcija.

„Drago nam je da je u platformu ušao naš zahtev za razdvajanjem termina održavanja izbora za različite nivoe vlasti kao i da se uspostavila šira saglasnost o važnosti zahteva za uvođenjem obaveze da nosilac liste bude kandidat na izborima kako bi se uspostavilo načelo odgovornosti političkih predstavnika prema biračima“, saopštili su su ranije u NDBG.

Dveri spremile svoje uslove

Ovaj pokret pripremio je svoje izborne uslove sa napomenom da političke stranke i pokreti koji su zajednički bojkotovali prošlogodišnje izbore na svim nivoima treba da usvoje zajedničku platformu za dijalog sa vlašću, koja potom treba da bude ponuđena i drugim opozicionim organizacijama.

Foto:Božana Pavlica/FoNet

Dveri predlažu da prvi zahtev u zajedničkoj platformi opozicije bude raspisivanje vanrednih izborima na svim nivoima (republički, pokrajinski i lokalni), koji bili održani pre predsedničkih izbora. Oni navode da je neophodna izmena zakona, koja predviđa da nosilac izborne liste na svim nivoima izbora može da bude samo ličnost koja je istovremeno kandidat za narodnog poslanika ili odbornika i koja ima prebivalište na teritoriji izborne jedinice na kojoj se održavaju izbori.

Dveri traže i promenu izbornog sistema i omogućavanje biračima da mogu da glasaju i za kandidate po imenu i prezimenu u svojim izbornim jedinicama, a ne samo za zatvorene (blokirane) izborne liste.

U platformi koju su pripremili pominju dva modela garancija da će dogovoreno sa vlašću biti i sprovedeno – koministre iz redova opozicije u ključnim ministarstvima za sprovođenje izbornog procesa (po uzoru na Crnu Goru) ili zajedničku komisiju, sastavljenu od predstavnika vlasti i opozicije (po uzoru na Severnu Makedoniju).

Skupština slobodne Srbije

Ovo udruženje već je pripremilo medijsku platformu, a izrada ostalih izbornih uslova je u poslednjoj fazi. Biljana Stojković, članica Skupštine slobodne Srbije, navodi za Nova.rs da njene detalje još neće otkrivati, te da će je prvo uputiti SSP, DS, pokretu Dveri i Narodnoj stranci, a zatim i ostalim opozicionim partijama.

Ona je ipak otkriva jedan zahtev koji predviđa medijska platforma, a to je formiranje novog Saveta REM-a.

„Tražićemo da se donese lex specialis, kojim bi se na dve godine oročio novi Savet REM-a. Njegovi članovi biće medijski eksperti, a biraće iz novinarska udruženja i medijski eksperti. Ostali zahtevi baziraju se na poštovanju zakona koji već postoje i ohrabrivanju tela koji učestvuju u nadzornim izborima radnjama“, kaže Stojković.

Prema saznanjima našeg portala, stranke opozicije koje su juče u prostorijama Nove stranke održale sastanak trebalo bi do utorka sledeće nedelje da pripreme svoje izborne uslove. Tačnije, svaka partija trebalo bi na sledeći sastanak da dođe sa predlogom svoje platforme, nakon čega bi bila izrađena zajednička.

Foto:BETAPHOTO/Informativna sluzba Nove stranke

Na tom sastanku bili su SDS Borisa Tadića, DSS, GDF, Zelena stranka, pokret Jedan od pet miliona, Nova Srbija Velimira Ilića, Zelena stranka, Mađarski pokret…

Prema našim saznanjima deo tih stranaka podržava dobar deo zahteva koje je pripremila organizacija Crta.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram