Foto:N1

Priča o spajanju Telekoma Srbije, državne firme koja je u većinskom vlasništvu građana Srbije i Telenora, privatnog operatera, koja bi kao ishod mogla imati novi udar na slobodne medije u Srbiji, izazvala je poplavu reakcija na društvenim mrežama - naročito Tviteru.

Kako je pisao portal N1, plan uništenja slobodnih medija u Srbiji predstavljen je rukovodstvu državnog Telekoma i na njemu se, kako saznaju, radilo nekoliko meseci. Državna telekomunikaciona kompanija planira da Telenoru ustupi kompletnu infrastrukturu kablovske mreže i kompletan sadržaj kablovske televizije. Ne krije se da državna kompanija planira da pomogne Telenoru da ostvari povećanje prihoda, povećanje korisnika a sve u cilju konačnog slamanja SBB-a što je, kako saznajemo, glavni razlog sklapanja ugovora.

To praktično znači da se državni Telekom, prema evropskim normama, nelegalno udružuje sa jednom privatnom firmom, kako bi se uništila druga privatna firma. Telekom ne krije da se ide na urušavanje SBB-a, tako da ta kompanija padne na manje od 30 procenata tržišnog učešća, kako ne bi mogla da ulaže u programske sadržaje. Urušavanjem SBB-a Telekom će biti jedini u mogućnosti da stvara nove kanale i da tako zarađuje i od Telenora i od korisnika, dok Telekom planira da ima potpunu kontrolu Telenorovih korisnika.

Tviter je na priču reagovao očekivano burno.

Bilo je onih koji najavljuju raskid saradnje sa Telenorom:

Takođe, tviteraše brine i udar na nezavisne medije.

Bilo je i šaljivih…

…ali uglavnom dominiraju oni iznenađeni i razočarani ovim informacijom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare