Ko su novi ministri u Vladi Srbije, a šta Vučić krije od nas

Politika 23. okt. 202014:03 > 14:04
Podeli:
Foto:instagarm BUDUCNOSTSRBIJEAV; arhiva

Tri dana pre novog sudbonosnog Predsedništva Srpske napredne stranke, drugog po redu u nedelju dana, polako se kristališe slika o tome ko će biti ministar u novoj Vladi stare prremijerke Ane Brnabić.

Kako je jutros zvanično potvrđeno, u Vladi će biti 21 ministarstvo, navodi se u predlogu Zakona o Vladi upućenom Narodnoj skupštini. Ostaje mogućnost da se kroz amandmane poslanika dodaju pozicije za neke ministre bez portfelja, ali nije poznato da li će se to i desiti.

Ostaje samo pitanje koji će ministri zauzeti fotelje. Evo koja personalna rešenja do sada znamo, a koja su nam za sada još uvek skrivena.

Šta znamo?

Uprkos potrebi za dramom predsednika Vučića i želji da se imena ministara sakriju do nedelje, sada je već poznato da će ministar finansija ostati Siniša Mali. Mali je to i sam priznao, nakon što su brojni mediji preneli spekulacije da jedan od najodanijih saradnika predsednika neće menjati poziciju.

„Dobio sam ponudu koju nisam mogao da odbijem“, rekao je ministar. Osim njega, iako nema zvanične potvrde, nema sumnje da će ministar Branislav Nedimović zadržati poljoprivredu. Iako se očekivalo da dobije i odgovorniju funkciju – ipak je bio nosilac liste SNS.

Kako saznaje portal Nova.rs, ministar za brigu o porodici biće Ratko Dmitrović, bivši glavni urednik „Večernjih novosti“, sada jedan od istaknutih funkcionera Šapićevog SPAS-a. Sam Šapić navodno nije tražio ministarsku poziciju za sebe, ali jeste dobio ministarsko mesto za Dmitrovića. Iako se spekulisalo da bi Dmitrović mogao preuzeti lokalnu samoupravu, eto ga, ipak, u novoosnovanom sektoru demografije i porodice.

Mesto svom partijskom šefu Rasimu Ljajiću na čelu ministarstva trgovine, telekomunikacija i turizma „čuvaće“ Tatjana Matić. Matić je već šest godina na rukovodećim pozicijama u ovom ministarstvu, i poznaju je kao ekspertski kadar, koji se već godinama uže bavi telekomunikacijama.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

U foto-finišu, potvrđena je i informacija da se Zorana Mihajlović vratila u ministarstvo energetike, iz sektora saobraćaja. Mihajlović, potpredsednica SNS, već je u jednom mandatu bila ministarka energetike. Interesantno je da se energetika, nakon godina provedenih pod kontrolom SPS, vratila u redove naprednjaka. u skladu sa tim, Aleksandar Antić postaće ministar saobraćaja.

Na koncu, poznato je i da će Maja Gojković, donedavno predsednica Narodne skupštine, postati ministarka kulture.

Šta ne znamo?

Više je nepoznatih u jednačini o Vladi trenutno.

Javnosti, pre svega, nije poznato ko će preuzeti najosteljivije – bezbednosne – resore. U medijima bliskim vlasti mesecima (najmanje od izbora) traje spekulacija o potencijalnoj bezbednosnoj rokadi, prema kojoj bi Aleksandar Vulin preuzeo ministarstvo unutrašnjih poslova, a Nebojša Stefanović vojsku. U prvim najavama pominjalo se i da bi Bratislav Gašić, šef BIA, mogao da se vrati u izvršnu vlast, ali su te glasine utihnule.

Nije poznato ni ko će biti novi ministar privrede. Poznato je da Goran Knežević, dosadašnji ministar, neće ponovo biti u tom resoru, zbog ličnih, zdravstvenih razloga. Spekulacije od početka govore da bi na njegovom mestu mogao da se nađe Marko Čadež, dosadašnji šef Privredne komore Srbije, ali potvrde nema.

Foto:Vesna Lalić

Nije poznato ni ko bi mogao da bude ministar pravde. Spekulisalo se različtim imenima, a velike šanse da ostane na tom mestu ima aktuelna ministarka Kuburović. Izvesne aspiracije na to mesto ima, navodno, i sekretar Radomir Lazić, ali koliko je blizu fotelji za sada nije poznato. Mediji pričaju i o misterioznom „uglednom pravniku“ koji bi mogao da nasledi Kuburović, ali ime se ne navodi.

Nepoznato je i ko će voditi resor ekologije (pominjalo se ime Irene Vujović), prosvete (ostaje misterija da li ide u ruke SPS, SNS ili nestranačkog kandidata), ali i zdravstva, koje je naročito pod udarom usred epidemije korona virusa. Predsednik Vučić nedavno je rekao da je zadovoljan poslom koji je obavio ministar Lončar, ali isto je rekao i za ministra Stefanovića, iako im se obojici klima fotelja.

Šokantan obrt odlaska Ivice Dačića na mesto predsednika Skupštine ostavilo je upražnjeno i mesto ministra spoljnih poslova. Jedino ime koje se pominjalo kao Dačićev naslednik je Nikola Selaković, bivši ministar pravde i jedan od najbližih saradnika Aleksandra Vučića. Velika je verovatnoća da će se to i dogoditi, ali za sada potvrda nema.

Na kraju, nepoznato je i ko će voditi dva od tri nova ministartstva – za brigu o selu i za dijalog i ljudska prava. Ako je verovati glasovima, selo bi moglo pod ingerenciju Milana Krkobabić, što bi značilo da je i PUPS podmiren, a ministarstvo za dijalog moglo bi u ruke  – opozicionog kandidata. To je odmah u izbornoj noći najavio predsednik Vučić, koji je već tada najavio Vladu i širu od koncentracione.

Foto:TANJUG/ RADE PRELIC

Najmanje se, izgleda, zna o ministarstvima za rad, lokalnu smaoupravu, omladinu i sport i evropske integracije. Čini se da SPS neće zadržati ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, ali ko bi na tom mestu mogao naslediti Branka Ružića nije poznato. Takođe, ne zna se da li će u Vladi ostati Zoran Đorđević i ko bi mogao da bude ministar rada ako ne on. Vanja Udovičić verovatno više neće biti ministar, a spekuliše se da bi na njegovo mesto mogao bivši bokser i bivši funkcioner SPS Nenad Borovčanin. Na kraju, nije poznato ni da li Jadranka Joksimović ostaje na čelu ministarstva za Evropske integracije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar