Vlada Srbije, Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

U skupštinsku proceduru danas je ušao Predlog zakona o ministarstvima, a na spisku novih resora, osim najavljenih za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i resora za brigu o porodici i demografiji, je i ministarstvo za selo. Ovo ministarstvo, između ostalog, baviće se "strateškim sagledavanjem položaja sela" i "negovanjem tradicije."

Kako piše u Predlogu zakona, ingerencije tog ministarstva biće da obavlja poslove državne uprave i sa njima povezane stručne poslove, koji se odnose na strateško sagledavanje položaja sela i seoskog stanovništva, kao i predlaganje mera i aktivnosti za unapređenje uslova života i rada na selu.

Zadatak budućeg ministra za brigu o selu biće, kako piše u novom zakonu, i negovanje tradicije i tradicionalnog načina života na selu, a radi očuvanja kulturno-istorijskih sadržaja seoskih sredina. Ovaj resor baviće se ne „nekim drugim poslovima“, koji nisu precizirani u novom zakonu.

Mediji inače već spekulišu da bi se na čelu ovog ministarstva mogao naći Milan Krkobabić, koji je u prošlom mandatu bio ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju javnih preduzeća, a kako je nezvanično najavljeno, njegovoj stranci pripašće jedan resor u novoj vladi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare