Ako je verovati predsedniku Aleksandru Vučiću, u januaru će biti konstituisana Narodne skupština, dok je moguće da će u februaru biti formirana nova Vlada Srbije. Svega dva meseca od održavanja izbora, Srbija će dobiti novu izvršnu i zakonodavnu vlast, što je u poređenju sa nekim ranijim izborima, prebrz rok za formiranje Vlade i Skupštine. Za sagovornike Nove razlozi ovakve odluke vlasti leže u činjenici što SNS, ali i Vučić žele da se “gurnu pod tepih” očigledno brojne izborne nepravilnosti koje su dokumentovali i posmatrači iz EU tokom izbora 17. decembra. Sa druge strane, očekuje se i ubrzanje implementacije sporazuma sa Prištinom zbog čega je neophodno da se formira novi saziv koji će sastančiti u Nemanjinoj 11.

„Tokom januara idemo u konstituisanje skupštine i to je to. Nema tu ništa sporno, niti neke velike filozofije… Pokušaćemo da formiramo Vladu do kraja februara“, rekao je predsednik Aleksandar Vučić krajem decembra.

Time je nagovestio da će za svega dva meseca biti uspostavljeni zakonodavna i izvršna vlast, što nije bila ranija postizborna praksa u Srbiji. Nekada se mesecima čekalo na formiranje Vlade, a sada SNS ide u ubrzano formiranje nove.

Razloga je nekoliko, od kojih je jedan deo unutrašnje prirode, dok su zbog drugih razloga zainteresovani i međunarodni partneri iz EU, ali i „preko bare“. Verovatno zbog toga ponovo neće biti Velikog Trnovca, malog sela na jugu Srbije zbog kojeg su nedeljama odlagani rezultati parlamentarnih izbora 2022. godine jer se izborni proces konstantno ponavljao.

„Sleganje“ prašine posle nezapamćenog izbornog inženjeringa na izborima 17.decembra

Još uvek traju turbulencije i zahtevi opozicije i građana da se ponove izbori posle velikog izbornog inženjeringa 17. decembra. Na kraju godine ispred Terazijske česme okupilo se 17.000 građana koji su tražili da vlast ispuni zahteve, a novi skupovi najavljuju se i posle božićnih praznika.

Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Dok opozicija ne odustaje od zahteva da se prihvati da su rezultati izbora “fingirani”, odnosno da se dela velika izborna krađa, vlast ubrzano želi da se izborni proces što pre završi.

To je izjavio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je poslao poruku da želi da se što pre završi izborni proces i da će se do kraja januara konstituisati novi saziv Narodne skupštine. Neformalni prvi čovek SNS i bivši predsednik ove stranke Aleksandar Vučić rekao je da od međunarodne istrage „nema ništa i da mogu da se okače mačku o rep“ i da će sve završiti na nivou organa države Srbije.

Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Ako napravimo paralelu sa prošlogodišnjim izborima, kada se nedeljama odugovlačilo sa proglašenjem konačnih rezultata izbora (slučaj Veliki Trnovac), sada je situacija znatno drugačija. Vlast ubrzano ide u proces završetka izbornog procesa, a deo razloga leži i u činjenici da bi se što pre okončala i stavila ad acta opravdana sumnja dela opozicije, nevladinih organizacija i međunarodnih činilaca da su izbori u Srbiji bili nefer, neslobodni i nelegitimni.

Za politikologa Aleksandra Ivkovića ovo je ključni razlog zbog kojeg se ide u konstituisanje parlamenta u januaru i brzo formiranje Vlade.

“Aktuelnom režimu je potrebno da se što pre slegne prašina nakon izbora. Vidimo osporavanje rezultata izbora, pre svega u Beogradu, od strane opozicije, vidimo pozive i iz inostranstva da se istraže sve nepravilnosti – rekao bih da SNS želi da ta pitanja skrajne u javnosti tako što će relativno brzo ući u proces formiranja Vlade”, objašnjava Ivković za Novu.

Foto: Nova.rs/video

On napominje da če se tako, između ostalog, prebaciti lopta opoziciji da odluči kako će se postaviti prema konstituisanju parlamenta, odnosno da li će ga bojkotovati ili ne.

“Na taj način se takođe skreće pažnja sa protesta oko izbornih nepravilnosti. Na taj način oni takođe šalju poruku i svojim glasačima da je sve u državi stabilno i regularno, kao i da imaju potpunu kontrolu nad situacijom, što je bitno za zadržavanje njihove podrške”, poručuje Ivković.

Međunarodni pritisci i sveobuhvatni izveštaj ODIR-a

Posmatrači iz zapadnih zemalja već su ocenili da je izborni proces u Srbiji protekao uz veliki broj izbornih nepravilnosti. Pojedini predstavnici zapadnih zemalja potvrdili su da nikada ničemu sličnom nisu prisustvovali, iako srpske vlasti negiraju tačnost njihovih tvrdnji.

Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Sumnju u izborni proces izrazio je i ODIR, organizacija koja prati izborni proces širom zemljinih meridijana ii paralela. Za sada oni su samo izradili preliminarni izveštaj, a do februara se očekuje i konačni.

Zbog toga zvanični Beograd želi da se što pre završi izborni proces i u drugi plan stave dokumentovane analize stranih posmatrača da su izbori bili neregularni.

Ubrzanje dijaloga Beograda i Prištine, u februaru najveći pritisci na obe strane

Zbog decembarskih izbora privremeno je u drugi plan otišao i dijalog Beograda i Prištine. Predstavnici međunarodne zajednice, konkretno SAD i EU očekuju da obe strane ozbiljnije „zasuku rukave“ i krenu u ispunjavanje dogovorenih obaveza.

Priština odavno ne ispunjava ništa, dok je Beograd svoje obaveze stavio u drugi plan zbog izborne groznice koja je tresla kako vlast, tako i opoziciju. Sada više nema razloga da se odugovlači: SNS ima apsolutnu većinu u parlamentu, pa će izbor nove Vlade koju je Vučić najavio za februar otvoriti put ka daljom implementaciji sporazuma koji su prihvaćeni u februaru 2023. godine.

Aleksandar Vučić, Miroslav Lajčak, Žosep Borelj i Aljbin Kurti Foto:Tanjug/AP Photo/Fred Sierakowski

Predsednik je javno govorio da se najveći pritisci očekuju u februaru, a početak godine već je doneo loše vesti za Srbe na Kosovu.

Ako izuzmemo Rusiju koja je u ratu protiv Ukrajine, jedino su kosovski Srbi ostali u getu i ne mogu da putuju bez viza. Ukinute su srpske tablice, a sada su i u Srbiji prihvaćene RKS tablice koje do 1. januara 2024. godine zvanični Beograd nije prihvatao. U svakom slučaju, Beograd više nema izbore kao ključni događaj, zbog čega se kosovsko pitanje vraća kao ključno u godini koja je tek krenula.

Pročitajte još:

Miloš Pavković iz Centra za evropske politike (CEP) tvrdi da jeste veliko iznenađenje da se ide u brzo formiranje Vlade, što on tumači kao očiglednu potrebu da bi se ispunili delovi određene agende.

“Jedan od tih faktora da se idu u brzo formiranje Vlade jeste pitanje normalizacije odnosa sa Prištinom. Nekako je na prečac doneta odluka o priznavanju kosovskih tablica i rekao da bih i da od strane Beograda postoji želja da se uđe u proces implementacije Ohridskog sporazuma. Vlada u tehničkom mandatu nema ni legalitet, niti legitimitet za takve odluke”, objašnjava Pavković za Novu i dodaje da nastavak implementacije sporazuma očekuju i Brisel i Vašington.

Miloš Pavković Foto: N1

Sagovornik Nove veruje da će nova Vlada morati da se uhvati u koštac sa ovim pitanjem jer je 2023. godina protekla u znaku krize i sukoba.

“Videli smo najavu iz EU, dao je Evropski savet rok do kraja januara za izmenu pregovaračkog okvira 35. To je jasan signal za Srbiju da više nema vremena za čekanje, već je vreme za implementaciju sporazuma što bih tumačio i u svetlu politike proširenja EU”, zaključuje Pavković.

BONUS VIDEO: Momčilo Trajković – Prošlo je vreme kada su Srbi s KiM podržavali Vučića, ova vlast je pokvarena

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare