Pavle Grbović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

"Pokret slobodnih građana nije uzrok nejedinstva opozicije, verujem da je to svima očigledno. Od kad sam na čelu PSG nikada nijednom izjavom nisam bilo koga delegitimizovao kao opoziciju niti sam bilo koga označio kao nepoželjnog saradnika", izjavio je u razgovoru za Nova.rs predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović.

Već duže vreme traju polemike unutar Udružene opozicije Srbije o tome da li Pokret slobodnih građana treba zajedno sa njima da potpiše platformu za fer i poštene izbore. Iako je Stranka slobode i pravde, zajedno sa Demokratskom strankom, na stanovištu da sve političke organizacije koje su nesumnjivo opozicione treba da budu deo jedinstvenog fronta, iz Narodne stranke Vuka Jeremića stižu poruke da samo oni koji su ostali dosledni bojkotu mogu da budu deo jedinstvenog opozicionog korpusa. 

Govoreći o navodima da je njihova politička organizacija smetnja ujedinjenju opozicije, predsednik PSG Pavle Grbović, ističe da oni nisu uzrok nejedinstva i da je to svima očigledno.

Pavle Grbovic
Pavle Grbović Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Mogao sam da iskoristim dešavanja u Crnoj Gori i Republici Srpskoj i da svoju poziciju utvrdim na stanovištu da su nam potrebni samo novi i mladi ljudi na političkoj sceni, ali nisam. Najpre zato što bi to možda meni donelo sitne poene, ali bi bilo štetno po sve nas. Nažalost, neko je procenio da je PSG sa mladim predsednikom i drastično podmlađenim rukovodstvom najslabija karika i da preko te karike treba objasniti nejedinstvo opozicije. Nije mi prijatno zbog toga, ali na takve stvari ne mogu da utičem i trudim se da ne trošim previše vremena i energije na to“, objašnjava Grbović.

Na pitanje da li je bila greška odustati od bojkota izbora, naš sagovornik kažu da je Pokretu slobodnih građana jasno, iz trenutne perspektive, da su trebali da se drže jedne odluke, kakva god ona bila.

Pročitajte još...

„Iz ove perspektive nam je jasno da je odluku, kakva god on bila, trebalo doneti ranije i nje se držati do kraja.  Ovako smo pokazali neodlučnost, što je u kombinaciji sa nekim gafovima, nepotrebnim sukobima i pre svega raspoloženjem građana rezultovalo lošim rezultatom. Najava spuštanja cenzusa na 3 odsto je kod nas instinktivno prozvela reakciju da prelomimo za bojkot. A onda su dešavanja u toku vanrednog stanja i bes građana koji se osećao u vazduhu kod nas probudili želju da uđemo u frontalnu borbu. Prošli smo kako smo prošli. Ne verujem u onu narodnu da budala uči na svojim, a pametan na tuđim greškama. Svako iskustvo košta, a cena su greške, dok  budala nikad ništa ne nauči“, naglašava Grbović.

Nije važna perspektiva PSG, već Srbije

Grbović za Nova.rs kaže da bi uvek birao slab Pokret slobodnih građana u korist razvijenoj i demokratskoj Srbiji, te da nije važna perspektiva njegovog pokreta, već zemlje u kojoj svi živimo.

„Uloga PSG je da ponudi rešenja koja bi mogla da utiču na promenu perspektive Srbije i mi ćemo svoj doprinos dati, a onda će i građani i drugi politički akteri o tome dati svoj sud. Što se tiče saradnje, opozicija će biti mnogo opasnija onda kada budemo depersonalizovli odnose. Za PSG partneri mogu biti oni koji dele vrednosti slobodne, tolerantne, evropski uređene Srbije, koja je u miru sa sobom i sa drugima i u kojoj su lične različitosti bogatstvo društva, a ne povod za mržnju i sukobe“, zaključuje on.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar