Foto:Starsport_ ATA images_mei.gov.rs

Razgovor ministra finansija Siniše Malog i bivšeg direktora Građevinske direkcije Srbije, aktuelnog direktora Infrastruktura železnice Srbije Nebojše Šurlana, čiji je audio snimak objavio Radar pre nekoliko dana, nacrtao je shemu po kojoj se odvija finansiranje vrhunskog sporta od strane države, u ovom slučaju FK Crvena zvezda. Nova.rs je već u nekoliko navrata pisala o liku i delu Šurlana, još jednog junaka našeg doba, osobe vrlo živopisne biografije.

Audio-snimak telefonskog razgovora Nebojše Šurlana, tadašnjeg direktora Građevinske direkcije Srbije, aktuelnog direktora državnog preduzeća Infrastruktura železnice Srbije i ministra finansija Siniše Malog, jednog od najbližih saradnika predsednika Aleksandra Vučića, potvrđuje da postoje čvrste veze državnih visokih zvaničnika s navijačkim grupama. Telefonski razgovor do koga je došao Radar snimljen je krajem marta 2019, pre nego što su, dva meseca kasnije, počeli radovi na rekonstrukciji stadiona Crvene zvezde.

Mali: Samo jedno kratko pitanje: Je l’ te zvao (Zvezdan) Terzić iz Zvezde… Je l’ si obećao da će da pomogne neka građevinska firma, da radi nešto za njih? … Samo mi reci da ili ne.

Šurlan: Da, da, da… Ja ću da ti kažem šta je informacija s one strane. Da je „glavni šef“ obećao neku pomoć za klubove, koja sad ne može da se realizuje iz budžeta ili kako god… I da je tebe zadužio da obezbediš neku pomoć za Zvezdu. Eto, to je informacija koju ja imam.

Mali: Ma, to nema veze. Obezbedi. Ja sam zadužen da obezbedim pomoć Zvezdi kada dođe do rekonstrukcije zapadne tribine… Je l’ imaš nekog da pomogne taj pomoćni zid il’ nemaš? Pitam te kako si to smislio? Znači to nema veze s pričom za mene, moja je priča generalna i velika. Razumeš?

Šurlan: Pa meni je… naravno. Ako mi se kaže da trebam da pomognem… To je nekih stotinak hiljada dinara, ovaj, evra.

Mali: Pa je l’ možeš da im pomogneš ili ne? To te pitam.

Šurlan: Pa ja tebe pitam, je l’ treba da pomognem, da ne bude da ja sad…

Mali: Možeš da im pomogneš, s obzirom na to da su tu i navijači i svi ostali uključeni. A ja i ovako pomažem na sto drugih načina.

Šurlan: Dobro. O.K. Meni je bilo bitno da znam ako treba da pomognem. Znaš, ne da ja nešto sam radim ili…

Mali: Ti znaš da će ti glavni šef uvek reći: „Pomozi“.

Šurlan: Naravno. Meni je samo bitno… neću ništa sam da radim na svoju ruku, bitno mi je da znaju ljudi u državi – ako treba da se pomogne, pomoći ćemo, znaš.

Mali: Pomozi.

Šurlan: Dobro, to mi je samo bilo bitno da čujem.

Nebojša Šurlan i Siniša Mali Foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ

Ovako je tekao razgovor između Šurlana i Malog. Svakom s više od dva razreda osnovne škole jasno je šta se ovde zbiva: visoki državni službenik od direktora javnog preduzeća traži pare za jedan, od strane iste te države, favorizovan klub. Siva faza, poslovi ispod žita, neuhvatljivi za pravosudne organe koji bi ovom problematikom možda mogli da se pozabave, tek – na svetlo dana još jednom je isplivala uloga Nebojše Šurlana u „sumnjivi poslići“ kojima je ova osoba sklona ili je uvučena u njih.

Kako je Nova.rs već pisala u tekstu pod naslovom „Ko čuva naše pruge: Železnice Srbije dodelile posao firmi upletenoj u pranje novca„, Infrastruktura železnica Srbije, na čijem je čelu upravo Šurlan, posao obezbeđenja u visini od 160 miliona dinara dodelila je firmi koja je, prema uvidu u dokumentaciju MUP-a, falsifikovala izjave u postupku javne nabavke. Tužilaštvo za organizovani kriminal vodilo je istragu o ovoj firmi i ljudima povezanim s njom, ali nije poznat ishod te istrage.

Firma „V.I.P. Security“ čiji je direktor u januaru 2021. godine bio uhapšen pod sumnjom da je izvršio krivično delo poreske utaje i koja se u optužnici Tužilaštva za organizovani kriminal navodi kao jedna od nekoliko firmi koje su „poslužile“ organizovanoj kriminalnoj grupi za izvlačenje novca, u poslednje dve godine dobila je više od 30 miliona evra od državnih firmi i institucija na javnim nabavkama, pisalo je Vreme.

Osim čudnovatog koncepta da neko drugi treba da štiti one koji treba da štite građane, dodatan sočni detalj u priči bio je podatak da je jedna od četiri firme koje su dale zajedničku ponudu (naravno, kao jedini ponuđač) zapravo pripada bivšoj državnoj sekretarki upravo u MUP-u Srbije Mileni Vuković, koja je tu funkciju nakratko obavljala krajem 2015. godine i koja je bila bliska sa bivšim ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem.

PROČITAJ JOŠ:

Stvari su dobile još bizarniji obrt kada je, kako je nedeljnik NIN otkrio u februaru 2021. godine, uhapšen direktor jedne od ove četiri firme pod sumnjom da je izvršio krivično delo poreske utaje, a da su, kako ih je sumnjičilo Tužilaštvo za organizovani kriminal, dve od četiri firme u konzorcijumu zapravo bile deo organizovane kriminalne grupe za koju se sumnja da je vršila krivična dela pranja novca i poreske utaje.

Prema javno dostupnim podacima, u periodu od februara 2021. do kraja 2022. godine, državne institucije su sklopile 24 ugovora sa firmom V.I.P. Security (samostalno ili u grupi drugih ponuđača), ukupne vrednosti 3,77 milijardi dinara, odnosno, više od 32 miliona evra.

Među institucijama koje su dodeljivale ove ugovore nalaze se Elektromreže Srbije (1,08 milijardi dinara), Elektroprivreda Srbije (650 miliona), Pošta Srbije (591 milion dinara), Nacionalna služba za zapošljavanje (511 miliona), Srbija Kargo (420 miliona)… Nekolicina državnih firmi i institucija koje su sklapale pomenute ugovore nakon februara 2021. sa ovom kompanijom u poslatim odgovorima saopštile su da im nije bila poznata činjenica da se protiv tadašnjeg vlasnika vodi proces pred Tužilaštvom za organizovani kriminal.

Poslednje državno preduzeće koje se dovodi u vezu sa ovom kompanijom je Infrastruktura železnice Srbije, čiji je direktor Nebojša Šurlan, na postupku javne nabavke označenom brojem 78-2022, za uslugu obezbeđenja objekata i imovine, potpisao odluku o dodeli ugovora u visini od 160 miliona dinara grupi ponuđača okupljenoj oko „TISTEN GROUP d.o.o“., koju čine i „V.I.P. Security d.o.o“. i „G4S secure solutions d.o.o“.

To je prvo pominjanje Šurlana.

Nebojša Šurlan Foto:uic.org © Serbian Railways Infrastructure

Drugo je zabeleženo u tekstu pod nazivom „Gde su pare – bog te pita: Sve nepravilnosti u poslovanju Železnica Srbije, trošile se milijarde i milioni, a malo šta od toga je dokumentovano„.

Tu smo se bavili činjenicom kako je Državna revizorska institucija (DRI) sprovela reviziju pravilnosti poslovanja Akcionarskog društva za upravljanje javnom železničkom infrastrukturom „Infrastruktura železnice Srbije“ u delu koji se odnosi na naknade po ugovorima za rad van radnog odnosa i ostalim ugovorima sa fizičkim licima za 2019. godinu i javne nabavke za 2018. i 2019. godinu. Prema izveštaju DRI od 14. juna prošle godine, u koji je redakcija Nova.rs imala uvid, u radu Infrastrukture železnice Srbije i dalje se ništa nije promenilo, uprkos tome što je novo rukovodstvo stupilo na dužnost još pre tri godine, na čelu s Nebojšom Šurlanom – nepravilnosti i manjkavosti u radu i dalje postoje, što pokazuje i sam izveštaj.

Prema izveštaju Državne revizorske institucije, „Infrastruktura železnice Srbije“ napravila je čak 11 nepravilnosti u svom poslovanju, od kojih je dve u potpunosti otklonila, dok je devet, kako se navodi u izveštaju, otklonila samo delimično.

Jedna od nepravilnost koja je uočena kod poslovanja „Železnica Srbije“, a još uvek nije otklonjena, tiče se i samog vršioca dužnosti generalnog direktora ovog preduzeća Nebojše Šurlana.

„Imenovano lice više od dve godine obavlja funkciju vršioca dužnosti generalnog direktora Akcionarskog društva za upravljanje javnom železničkom infrastrukturom ‘Infrastruktura železnice Srbije’, što nije u skladu sa Zakonom o javnim preduzećima, kojim je propisano da period obavljanja funkcije vršioca dužnosti direktora ne može biti duži od jedne godine“, navodi se u izveštaju DRI.

Konačno, postavlja se pitanje otkud Šurlanu 100.000 evra o kojima priča sa Sinišom Malim i čije „nalaženje“ obećava ministru finansija? Mnogo pitanja bez odgovora, na koje Šurlan nije želeo da odgovori, uprkos pozivima od strane naše redakcije.

Možda će jednog dana ipak uspeti da objasni svoju ulogu u svim ovim, u najmanju ruku, sumnjivim poslovima.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare