Bosko Obradovic
Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/Zoran Lončarević/Nova.rs/Filip Krainčanić/Nova.rs

Lider Dveri Boško Obradović za manje od tri godine od kada se uključio u borbu protiv aktuelnog režima kao jedan od osnivača opozicionog bloka Saveza za Srbiju prešao je put od jednog od ljutog kritičara i jednog od najaktivnijeg opozicionara koji je štrajkovao glađu, "oslobađao" RTS do nekog ko je pristao da učestvije u "dijalogu" koji organizuje vlast a zatim i da sa Aleksandrom Vučićem pije vino.

Dveri Boška Obradovića bile su jedan od osnivača opozicionog bloka Saveza za Srbiju koji je osnovan u septembru 2018. nakon beogradskih izbora održanih u martu iste godine.

Formiranje Saveza za Srbiju Foto: Vesna Lalić

Dva meseca kasnije, u novembru je u Kruševcu napadnut, tada lider Levice Srbije Borko Stefanović i član SZS, a danas potpredsednik SSP.  On i dvojica aktivista napadnuti su pred početak tribine Saveza za Srbiju, ispred kruševačke mesne zajednice Rasadnik.

Napad na Borka Stefanovića Foto: N1

Ovaj događaj bio je povod za početak protesta u Beogradu pod nazivom „Stop krvavim košuljama“. Savez za Srbiju pozvao je građane da se odupre nasilnom režimu Aleksandra Vučića. U prvim redovima sa liderima ostalih opozicionoh stranaka bio je i Boško Obradović. Ovi protesti trajali su intenzivno nekoliko meseci, a sa manjim brojem ljudi gotovo godinu dana.

Boško Obradović bio je jedan od najglasnijih opozicionih lidera. Mnogi su ga optužili da je čak preuzeo proteste. A o tome se sve glasnije govorilo nakon upada u RTS .

Protesti u Beogradu Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Obradović je ponovo bio u fokusu pažnje 2020. godine. Proglašena je pandemija koronavirusa, u Srbiji je uvedeno vanredno stanje a Aleksandar Vučić je raspisao izbore. Zbog situacije sa koronavirusom umesto u martu pomerio ih je za 21. jun. Opozicija je tražila da izbori budu odloženi bar šest meseci.

Boško Obradović i Dragan Đilas Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ispred Skupštine su poslanici Dveri organizovali protest. Pozvao je građane da izađu na proteste i odupru se Vučićevom režimu. Na ulazu u srpski parlament došlo je i do incidenta kada se Obradović našao oči u oči sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom.

„Uzeli su nam život, slobodu, institucije, srušili su sve. Nećemo više da trpimo. Nema nikakvog nasilja, samo skrećemo pažnju ko je izdajnik i kriminalac i kažemo im to u facu. Obećanje je da će onaj koji je krao završiti u zatvoru. Imamo obavezu da se suprotstavimo ovoj vlasti“, poručio je lider Dveri.

Foto: TANJUG / MARIJA PETROVIC

U tom periodu ispred Skupštine Srbije štrajk glađu je otpočeo poslanik Miladin  Ševarlić zbog Kosova i Metohije.

Njemu se zatim 10. maja pridružio Obradović. Tražio je da vlast pozove opoziciju na dijalog i da za šest meseci pomeri parlamentarne i lokalne izbore koji su zakazani za 21. jun. Zahtevi mu nisu ispunjeni a on je gladovanje prekinuo posle 10 dana.

Boško Obradović, štrajk glađu ispred Skupštine Srbije Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Obradović je bio na prvim opozicionim linijama i kada su počeli protesti kao odgovor građana na najavu Aleksandra Vučića da će uvesti ponovo policijski čas. U sukobu policije sa građanima koji protestuju napadnut je bio i Obradović.

Napad na Obradovića na protestu Foto: Vladislav Mitić/Nova.rs

Nakon ovih protesta deo opozicije je odlučio da bojkotuje izbore jer ne postoje ni osnovni demokratski uslovi za njihovo održavanje. Među njima je bio i Obradović sa svojim pokretom Dveri.

U međuvremenu su se u celu priču uključili Evroparlamentarci koji posreduju u dijalogu dela opozicije i vlasti o izbornim uslovima. Kako to već obično biva Aleksandar Vučić je otganizovao paralelni dijalog bez stranaca. Boško Obradović je odlučio da učestvuje i u tom dijalogu, onom koji organizuje Vučić. Lider SNS je tim sastancima prisustvovao tri puta.

Boško Obradović, međustranački dijalog bez stranaca Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

Poslednji u nizu potez Obradovića je odluka da prisustvuje koktelu koji je Vučić organizovao zbog dolaska delegacije iz Republike Srpske. Odazvao se, kako je posle objašnjavao, rukovodeći se državnim interesom.

Obradović na koktelu koji je organizovao Aleksandar Vučić  Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Samo pre godinu dana Obradović je o aktuelnoj vlasti između ostalog ovako govorio: „Osam godina neko krši Ustav, ruši institucije, laže, krade, izdaje i ponižava“…

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare