Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović prisustvovao je sastanku koji su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i rukovodstvo RS održali danas popodne, nakon odvojenog susreta, i sa predstavnicima opozicije iz Republike Srpske, kao i delom opozicije iz Srbije, a odazvao se na poziv predsednika Vučića, kako kaže, rukovodeći se državnim interesima.

“Nakon što smo dobili zvaničan poziv i informaciju da će na sastanku sa političkim predstavnicima iz RS biti i njihova opozicija, odlučili smo da se i Dveri odazovu”, rekao je Obradović za Tanjug.

On je podsetio da su iz Srpskog pokreta Dveri pre nekoliko dana pozvali čitavu javnost na podršku RS i da je bilo normalno da se danas susretnu sa političkim vrhom u Beogradu i da im lično pruže podršku.

“Kao na razgovoru oko situaciju u vezi sa KiM u Narodnoj skupštini i ovde smo se rukovodili najvažnijim nacionalnim i državnim interesima, a to je odbrana i očuvanje RS, a ne dnevnom politikom”, rekao je Obradović, koji je danas ranije najavio da na sastanak neće ići jer, kako je rekao, nisu dobli zvanični poziv, kao ni format i temu sastanka.

Kaže da je iskoristio priliku da predloži da parlamenti Srbije i RS donesu Rezoluciju o genocidu nad Srbima u NDH, kao i da jedna takva rezolucija bude podneta i Generalnoj skupštini UN “kao vid prevencije da nam se stradanje iz 20. veka više nikada ne ponovi”.

“Ove godine je tačno 80 godina od otvaranja monstruoznog logora smrti Jadovno i Jasenovac, a na današnji dan se sećamo i Oluje kao najvećeg etničkog čišćenja u Evropi posle Drugog svetskog rata”, naveo je Obradović.

Predsednik Dveri dodaje da je podsetio i na “Svesrpsku deklaraciju” kojom se traži da i Srbija donese sličan zakon kao RS po kome će biti zabranjeno nazivati Srbiju, RS ili srpski narod genocidnim.

“Sada su rukovodstva Srbije i RS na potezu da odgovore na ove naše inicijative koje su u funkciji zaštite srpskih nacionalnih i državotvornih interesa”, kaže Obradović.

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Aleksandar Šešelj, koji je takođe prisustvovao ovom sastanku, kaže da su razgovori bili izuzetno korisni.

„Sve je proteklo u atmosferi jedinstva i zajedništva što je i najvažnija poruka“, kratko je prokomentarisao Šešelj za Tanjug.

Šešelj je poručio da su sve međustranačke razlike nebitne u odnosu na nacionalne interese, a, kako kaže, najveći nacionalni interes je očuvanje Republike Srpske.

Na sastanku u Vili „Mir“ kome su prisustvovali i premijerka Srbije Ana Brnabić, predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, kao i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica RS Željka Cvijanović, predsednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović i predsednik Vlade RS Radovan Višković, predsednica Zavetnika Milica Đurđević, predsednik Dosta je bilo Saša Radulović.

Prisutni su bili i predsednik Srpske demokratske stranke iz RS Mirko Šarović, kao i bivši ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak.

BONUS VIDEO: Obeležavanja godišnjice akcije „Oluja“ u Busijama

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare