Aleksandar Jovanović Ćuta, dugogodišnji aktivista biće u novom skupštinskom sazivu šef poslaničke grupe Ekološkog ustanka. Posle višegodišnjeg aktivizma širom Srbije, Aleksandar Jovanović Ćuta postao je narodni poslanik na listi okupljenoj oko koalicije "Moramo" 2022. godine. Uoči novih beogradskih izbora, Aleksandar Jovanović je izjavio da je za bojkot i najavio da na konsultacije sa predsednicom Skupštine Anom Brnabić može da ode jedino ukoliko će biti kamera koje će snimati sastanak.

Šef poslaničke grupe Ekološki ustanak Aleksandar Jovanović Ćuta izjavio je da će na konstultacije o izbornim uslovima koje je za četvrtak zakazala predsednica Skupštine Ana Brnabić ići samo ako su prisutne televizijske kamere i javnost.

On je potvrdio da Ekološki ustanak neće učestvovati na beogradskim izborima 2. juna, jer za to ne postoje uslovi. Do sada, Aleksandar Jovanović Ćuta postao je prepoznatljiv kao aktivista koji se bori čistu zemlju, vazduh i vodu, a od 2022. godine prvi put je postao narodni poslanik.

Aleksandar Jovanović Ćuta Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Aleksandar Jovanović Ćuta i borba za Staru planinu

Široj javnosti Jovanović je postao prepoznatljiv nakon borbe da se očuva Rakitska reka na Staroj planini. Pre tri godine je izjavio da su ljudi na primeru Stare planine shvatili da je „moguće braniti svoje reke, svoje planine, svoj parkić, moguće je izboriti se za čist vazduh“. Smatra da je Srbija „tempirana bomba, koja se nalazi pred ekološkim ustankom“.

Aleksandar Jovanović Ćuta Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

„U Rakiti smo, posle četiri godine neviđenog nasilja nad stanovništvom od strane investitora, policije i države – uspeli da izdejstvujemo od nadležnog Ministarstva za zaštitu životne sredine i tadašnjeg ministra Trivana da rade svoj posao, pa su doneta rešenja o uklanjanju cevi iz reke. Ali, kako ta rešenja dugo nisu sprovođena – sproveli smo ih mi. Pošto u ovoj zemlji ne postoje izvršitelji za male hidroelektrane – nego samo za sirotinju koju treba da izbaciš na ulicu i da joj otmeš stan – morali smo mi da se angažujemo. Nismo imali bager da to izvedemo do kraja i da potpuno izvučemo cevi, ali desiće se i to ako bilo kome padne na pamet da nastavi gradnju. U ovom trenutku, te cevi su onesposobljene“, preneo je Danas 2021. godine.

Aleksandar Jovanović Ćuta Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

U isto vreme kada je postao prepoznatljiv široj javnosti, Aleksandar Jovanović Ćuta počeo je da pominje kao osnivač Srpske napredne stranke, što je on demantovao.

„Nikakve dodirne tačke nemam sa bilo kojom strankom, niti sam na bilo koji način učestvovao u osnivanju SNS. Vidim da o tome pričaju po Tviteru pogotovo sad kada smo najavili mogućnost da u Beogradu osnujemo pokret i predstavimo plan kakav to Beograd želimo“, kazao je on tada.

Aleksandar Jovanović Ćuta Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Aleksandar Jovanović Ćuta – ulazak u politiku

Na parlamentarnim izborima održanim 3. aprila 2022. godine Aleksandar Jovanović Ćuta bio je prvi na listi „Moramo-Akcija-Ekološki ustanak-Ćuta-Ne davimo-Nebojša Zelenović“. Oni su osvojili 13 mandata, čime je Aleksandar Jovanović postao narodni poslanik.

PROČITAJTE JOŠ:

U junu 2022. članice koalicije „Moramo“ – Otvorena građanska platforma Akcija, Ekološki ustanak, Skupština slobodne Srbije i stranka Zajedno za Srbiju, ujedinile su se u političku stranku pod nazivom „Zajedno“.

Početkom septembra 2023. Jovanović je saopštio da podnosi ostavku na sve funkcije u „Zajedno“ i da on i svi članovi Ekološkog ustanka napuštaju tu stranku.

„Jovanović je rekao da je Zelenović bez obaveštenja koalicionih partnera napravio savez sa strankom SRCE Zdravka Ponoša, Demokratskom strankom i Rumunskom partijom, a da je čašu prelilo to što im je oteta stranica Ekološkog ustanka.

Posle izbora 17. decembra 2023. godine postao je narodni poslanik.

BONUS VIDEO: Ćuta – Ko je Aleksandar Vučić da određuje kada će biti izbori i da odlaže sednicu skupštine?!

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar