Foto:Filip Krainćanić/Nova.rs

Deo opozicije okupljen oko Stranke slobode i pravde (SSP) i Demokratske stranke (DS) predstavio je danas platformu za dijalog sa vlastima o izbornim uslovima čiji su ciljevi da se građanima obezbedi slobodno i tajno izjašnjavanje na izborima, sprečavanje zloupotreba državnih javnih resursa u političke svrhe, "oslobadjanje" medija kako bi građani bili objektivno informisani i uspostavljanje stručnih tela koja kontrolišu predizborni i izborni proces.

Navodeći da je prvi korak u izgradnji normalnog društva „mogućnost da građani izlaze na slobodne izbore“, zamenica predsednika DS Dragana Rakić je kazala da građane ne sme bilo ko da ucenjuje ili da im traži potvrdu da su glasali za neku političku opciju.

Ona je kazala da su stranke i inicijative okupljene oko platforme, otvorene za saradnju sa drugim opozicionim partijama.

Dragana Rakić Foto:Filip Krainćanić/Nova.rs

„Platforma je kompatabilna sa preporukama raznih stranih i domaćih organizacija poput OEBS, Evropskog parlamenta ili misije CRTA. Nadam se da će opozicija doći do jedinstvene platforme iza koje ćemo svi stati“, kazala je potpredsednica DS na konferenciji za novinare u beogradskom Medija centru.

Prema rečima zamenika predsednika SSP Borka Stefanovića, platforma pre svega podrazumeva formiranje prelaznog tela sa izvršnim ovlašćenjima za „rešenje političke krize u kojoj se Srbija danas nalazi“. ; „Nebitno je da li je to ministarstvo ili koordinaciono telo, već je bitno da ima izvršna ovlašćenja i da se bavi nadgledanjem celokupnog izbornog procesa, da sprečava izborne krađe“, kazao je Stefanović.

On je dodao da bi to telo vodila nestranačka ličnost, „osoba nesumnjivih stručnih i moralnih kvaliteta“ koju bi predložile opozicione stranke.

„To telo bi imalo ovlašćenja ne samo da nadgleda proces već da postavlja poverenike u državnim institucijama, javnim preduzećima koji bi imali zadatak da prikupljaju pritužbe zaposlenih u vezi pritisaka ili ucena kako da glasaju, da predstavi te pritužbe na javnim servisima i onemogući zloupotrebe finansijskih i drugih sredstava tih preduzeća radi glasanja za vladajuću stranku“, kazao je Stefanović.

Borko Stefanović Foto:Filip Krainćanić/Nova.rs

On je naveo je da je jedan od zahteva iz platforme uspostavljanje „paralelnog“ uredništva na javnim servisima koji su kako je rekao, dužni po zakonu da građane objektivno informišu a što kako je ocenio, ne čine već devet godina.

„Tražimo da Upravni odbor RTS imenje gosta urednika koji bi pravio plan uređivanja. Mi predlažemo da to bude svakog drugog dana. Tražimo i da time budu obuhvaćeni svi segmenti informativnog programa RTS i RTV“, kazao je zamenik predsednika SSP.

Biljana Đorđević iz inicijative Ne davimo Beograd kazala je da je jedan od zahteva iz te platforme održavanja vanrednih izbora na svim nivoima uz obavezu da nosilac izborne liste bude i kandidat i da se glasanje ne održi istovremeno.

„Sada imamo situaciju u kojoj je Aleksandar Vučić nosilac liste na izborima za mesne zajednice, za grad Beograd, za pokrajinske i republičke izbore čime se stvara situacija gde lokalni izbori bivaju pod senkom republičkih, što posebno razara mogućnost razvoja lokalne demokratije“, kazala je ona.

Biljana Đorđević Foto:Filip Krainćanić/Nova.rs

Ona je zatražila i moratorijum na ustavne promene jer, kako je ocenila, aktuelni saziv parlamenta „pa i sama vlada“, nemaju legitimitet za nastavak tog procesa.

Platformu je podržao i lider Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović koji je izneo zahtev tog dela opozicije za dodeljivanje preostale nacionalne frekvencije televiziji koja bi po njegovim rečima, informisala građane na zakonit način.

„Verujemo da bi ta televizija mogla da promeni sliku medijskog života u Srbiji jer danas nemamo pravo na dostupnost informacija“, kazao je Zelenović.

Nebojša Zelenović Foto:Filip Krainćanić/Nova.rs

 

Govoreći o rokovima postavljenim u platformi, lider Pokreta za preokret Janko Veselinović kazao je da će po postizanju sporazuma o izbornim uslovima, opozicija ostaviti „realan“ rok od tri meseca za formiranje predloženih institucija.

„Posle donošenja leks specijalis, postavljanja poverenika i paralelnih uredništava, sledi nova faza realizacije a to je puna implementacija sporazuma vlasti i opozicije za šta je potrebno od šest do devet meseci“, kazao je Veselinović.

Janko Veselinović Foto:Filip Krainćanić/Nova.rs

Navodeći da je platforma „otvorena za dalje unapređenje“, on je kazao da postoji mogućnost za razgovor sa drugim opozicionim strankama ali kako je rekao, ne preko medija.

Iza platforme je stao i Pokret slobodnih građana (PSG) čiji je predsednik Pavle Grbović kazao da taj dokument nudi rešenje „trenutne političke krize u Srbiji“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar