Ko će na crtu Šapiću: Janković čeka poziv, Veselinović u niskom startu

Politika 28. jan. 202214:59
Podeli:
Vladeta Janković, Dobrica Veselinović i Aleksandar Šapić Foto:Ivan Dinić/Nova S

Beograd će sasvim izvesno biti najveće poprište borbe na izborima koji nas očekuju 3. aprila, a istraživanja pokazuju da opozicija tu ima najveće šanse za pobedu. Prema onome što za sada znamo glavni takmaci za budućeg gradonačelnika glavnog grada biće potpredsednik SNS Aleksandar Šapić, zatim Dobrica Veselinović iz pokreta Ne davimo Beograd, a ukoliko ga ujedinjena opozicija oko Stranke slobode i pravde, Demokratske i Narodne stranke ubedi, u trku će ući i bivši diplomata, profesor Vladeta Janković.

Nakon što je list Nova objavio saznanje da će potpredsednik SNS Aleksandar Šapić biti prvi na listi SNS za beogradske izbore, dugogodišnji predsednik opštine Novi Beograd je to i potvrdio.

Aleksandar Šapić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

“Da tačno je. Glavni odbor bi trebao da se održi 11. februara, kad bi trebalo da potvrdimo obe liste, republičku i gradsku. Očekujemo da u roku jednog dana predamo te obe liste”, rekao je Šapić i dodao da se “Beogradom bavi duže od decenije”.

Predstavnik Ne davimo Beograd Dobrica Veselinović takođe je rekao da je spreman da preuzme tu odgovornost, te da je ovaj pokret tokom prethodnih godina pokazao da ima ljude i znanje da vodi grad, ali i da promeni način na koji se vodi politika.

Dobrica Veselinović Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

U međuvremenu je lider Demokratske stranke Zoran Lutovac odbio predlog da bude kandidat za gradonačelnika. Lutovac smatra da bi to trebalo da bude nestranačka ličnost, odnosno da gradsku listu Ujedinjenje opozicije Srbije treba da predvodi tim pre svega stručnih ljudi, čiji bi rezultat bio znatno bolji od eventualnog kandidovanja bilo kog političara za tu funkciju.

Naplata dugova i vraćanje železničke stanice

Sinoć su spekulacije potvrđene: opoziciona koalicija predložila je Vladetu Jankovića za gradonačelnika.  Njegovo ime se nedavno spominjalo i kao predlog za predsedničkog kandidata.

Ideju o tome da bude kandidat opozicije za predsednika Srbije Vladeta Janković glatko je odbio. Međutim, kad je reč o trci za gradonačelnika Beograda, Janković za novine Nova kaže da bi tu ulogu prihvatio. Ukoliko mu bude ponuđena.

Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

“Ako bi mi ponudili morao bih prvo da preduzmem tri stvari. Da se konsultujem sa porodicom, sa prijateljima kojima verujem i da obavim detaljni lekarski pregled kako bih bio siguran da mi zdravstveno stanje to dozvoljava. Ako sve to bude u redu, onda bih ovakav poziv opozicije prihvatio. S tim što bi morala da se oformi ekipa poštenih i stručnih ljudi, bez obzira na njihovu partijsku pripadnost”, kaže Janković za list Nova.

Smatra da će posao gradonačelnika Beograda koji bude došao nakon SNS, ko god to bude bio, biti jako težak.

“Tu se verovatno nagomilalao sve i svašta. Kod naprednjaka je uvek tako. Niko zaista ne zna u kakvom su stanju recimo finansije”, navodi Janković.

Na pitanje koji bi bili prvi potezi koje bi na ovoj funkciji povukao, Janković kaže:

“To je sad sve samo nagađanje i pričanje unapred, jer uopšte ne znam da li će mi tako nešto biti ponuđeno, ali mislim da bi morala da se zaustavi divlja gradnja, trebalo bi naplatiti dugove od onih koji ne plaćaju porez i vratio bih Železničku stanicu na staro mesto, gde i pripada”.

Predsednički kandidat uvećava šanse opozicije

Ocenjujući šanse opozicije da zaista osvoji Beograd, politikolog Boban Stojanović za novine Nova kaže da šanse postoje i da se mogu iskoristiti.

Nije Šapić kandidat, nego Vučić

Govoreći o Aleksandru Šapiću kao prvom na listi SNS i potencijalnom kandidatu za gradonačelnika, Stojanović kaže:

“Neće Šapić biti kandidat. Njima je Vućić kandidat. Zato i predsednički kandidati opozicije moraju biti ti koji će posebno povući Beograd. Šapić je tu manje bitan. Biće nosilac liste, za SNS svakako bolje od Vesića, ali za opoziciju ništa ne znači. Vučić je protivkandidat. Ali to je najmanje važna stvar ko će biti gradonačelnik ako ga SNS većina bude birala”, zaključuje Stojanović.

“Mislim da jeste potreban kandidat za gradonačelnika, ali jos važnije je da predsednički kandidat može da uveća rezultat u Beogradu, jer će izbori biti prezidencijalizovani i u Beogradu će to takođe biti jedan od najvažnijih faktora. Dodatno, opozicija nije dovoljno uradila na ukrupnjavanju i postoji ozbiljan rizik od “bačenih glasova” i sva istraživanja ukazuju na to. Najgore što može da se desi je da vlast ostane na 40 ili 45 odsto glasova, a da ima više od polovine mandata. Podsetiću da je 2018, lista oko SNS imala oko 44 odsto glasova i 55 odsto mandata jer je bilo 19 odsto bačenih glasova (za liste ispod cenzusa). A svaka opoziciona lista ispod cenzusa radi tome u korist”, kaže Stojanović i dodaje:

“Treća važna stvar su međusobni odnosi u opoziciji, džabe može biti i većina mandata ako opozicija sa tim mandatima ne može da se dogovori oko vlasti i neko od njih ode sa SNS-om. A ima mnogo kandidata za to. I oko toga se mora unapred pripremiti teren i stvoriti osećaj zajedništva i opozicionog dogovora.

BONUS VIDEO: Veselinović: Sramota ko nam je gradonačelnik

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar