Dobrica Veselinović Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Smatram da sam spreman da preuzmem tu odgovornost i da smo tokom prethodnih godina pokazali da imamo ljude i znanje da vodimo grad, ali i da promenimo način na koji se vodi politika. Ovim rečima Dobrica Veselinović iz pokreta Ne davimo Beograd odgovara na pitanje da li će biti kandidat za gradonačelnika.

U intervjuu za Nova.rs kaže da iz ostatka opozicije nije bilo odgovora na njihovu ponudu o saradnji, ali da su bez obzira na to spremni da podrže zajedničkog kandidata za predsednika, ukoliko to bude nestranačka ličnost.

Vaš kolega iz pokreta Radomir Lazović na Fejsbuku je napisao da se nada da ćete uskoro biti izabrani za gradonačelnika. Da li to znači da je doneta zvanična odluka da ćete biti kandidat za ovu funkciju?

Biti kandidat za gradonačelnika ispred pokreta Ne davimo Beograd, predstavlja veliku privilegiju, odgovornost ali i veliku čast. Smatram da sam spreman da preuzmem tu odgovornost i da smo tokom prethodnih godina pokazali da imamo ljude i znanje da vodimo grad ali i da promenimo način na koji se vodi politika. Ja kandidaturu tako vidim. Pokret Ne davimo Beograd će zvaničnu odluku o kandidatu za ovu funkciju doneti na redovnoj skupštini pokreta koja je zakazana za kraj januara.

U slučaju da ovo tada bude zvanično, vi ćete biti praktično prvi i za sada jedini kandidat za gradonačelnika, manje od tri meseca pred izbore. Kako komentarišete činjenicu da ni vlast ni opozicija još ne izlaze sa svojim kandidatima?

Godine rada i borbe za javni interes koje su iza nas predstavljaju najbolji ulog za naše kandidate. Sa druge strane, s obzirom da idemo u jako tešku borbu mislim da svako iz opozicije ko se odluči na takav korak da bude kandidat ili kandidatkinja je izuzetno hrabar. Što se tiče pokreta Ne davimo Beograd mi smo spremni da se borimo i oslobodimo Beograd, jer smatramo da SNS nikad ne može da ponudi ono što mi imamo, a to su novi, stručni, pošteni i posvećeni ljudi koji žele da Beograd postane zelen, održiv, solidaran i pošten grad, a da od ove zemlje stvore bolje mesto za život svih nas.

Dobrica Veselinović, Aleksandar Jovanović Ćuta, Nebojša Zelenović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Da li ćete i kada potpisati odluku o zajedničkom izlasku na izbore sa Nebojšom Zelenovićem i Aleksandrom Jovanovićem Ćutom?

Svakodnevno sarađujemo sa Ekološkim ustankom i Nebojšom Zelenovićem, pa smo tako ovih dana i meseci zajedno stajali na blokadama i protestima protiv Rio Tinta širom Srbije. Naša saradnja do sada je bila uspešna i mislimo da svima nudimo novu zeleno-levu opciju koja smatra da moramo da se domaćinski odnosimo i prema našem gradu i našoj zemlji i da je čuvamo za naredne generacije. Zvaničnu odluku o zajedničkom izlasku na izbore možete da očekujete uskoro.

Šta se čeka?

Trenutno smo fokusirani na referendumsku kampanju, u kojoj pozivamo građane da kažu NE izmenama Ustava, tako da po njenom okončanju možete očekivati i zvaničnu odluku u vezi sa predizbornom koalicijom.

Dokle se došlo sa izborom predsedničkog kandidata? Hoćete li podržati predlog SSP, DS i NS ili imate svog kandidata?

Pokret Ne davimo Beograd je više puta istakao da će podržati zajedničkog nestranačkog kandidata ili kandidatkinju za predstojeće izbore. Mi bismo voleli da vidimo ženu kao kandidatkinju, ali ako se uskoro ne dođe do dogovora nećemo se ustručavati da mi predložimo naše rešenje.

Da li je uopšte bilo razgovora sa koalicijom SSP, DS i NS oko saradnje na izborima? Ako nije, zašto?

Zarad ostvarenja cilja – pobede nad režimom Srpske napredne stranke potrebno je da što veći broj građana i građanki izađe na birališta u aprilu i glasa Za. Kako bi se to ostvarilo potrebno je da se na izbore izađe u programsko i ideološki bliskim blokovima, a poslednja istraživanja nam govore da je to ispravan stav. Pokret Ne davimo Beograd je opoziciji pre nekoliko meseci predložio dokument o saradnji “Put do pobede” u kojem smo predložili međusobno nenapadanje, zajedničku kontrolu izbora kako bismo sačuvali svaki glas i početak razgovora zajedničkog predsedničkog kandidata ili kandidatkinju. Mislimo da je neophodno da na tim poljima svi zajednički radimo i spremni smo da o tome razgovaramo. Nažalost nije bilo odgovora na ovo, ali sa naše strane možemo reći da smo se držali onoga što smo i predložili.

****

BONUS VIDEO: Dobrica Veselinović iz Ne davimo Beograd o preispitivanju linija metroa

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare