Foto:arhiva Nova.rs; Nova S

Lider SNS i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, čini se, priprema teren za uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji, a opozicija je i po ovom pitanju podeljena. Predstavnici proevropske opozicije svojim izjavama za Nova.rs uglavnom poručuju da su za usklađivanje spoljne politike sa EU, dok je desnica, sa druge strane, vrlo jasna - protiv je bilo kakvih sankcija.

Srbija je uz Bosnu i Hercegovinu jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji. A da li će se to promeniti, možda ćemo znati već za sedam dana, kada će Vučić da se obrati građanima.

Iako to nije jasno saopšteno, očekuje se da će upravo uvođenje sankcija biti jedna od glavnih tema njegovog obraćanja.

“Vučić će narednih dana imati brojne važne razgovore o budućnosti Srbije, kao i značajne sastanke u pripremi planova i programa, koji su od najvećeg interesa za budućnost Srbije, te će u koordinaciji sa premijerkom Anom Brnabić izneti suštinske zaključke o putu Srbije i narednim potezima u petak, 6. maja. 2022. godine“, navedeno je u saopštenju iz Vučićevog kabineta.

O pitanju sankcija u poslednje vreme nije se izjašnjavao niko iz SPS, a opozicija i o tome različito misli.

Zoran Lutovac, predsednik DS, kaže za Nova.rs da sankcije koje bi uvela Srbija imaju simbolički značaj – niti će naškoditi Rusiji, niti će pomoći EU. On međutim ističe da je za DS Evropska unija spoljnopolitički prioritet.

Zoran Lutovac. OPOZICIJA. Ujedinjeni pre – razjedinjeni posle, prilog, emisija Među nama, Medju nama Nova S
Zoran Lutovac Foto: Nova S

“Radi se o tome da EU od Srbije traži da se izjasni da li joj je EU prioritet kao što to govore njeni zvaničnici ili je za Rusiju kao što to predstavljaju režimski mediji, analitičari i brojni zvaničnici. Za DS nema dileme: EU je spoljnopolitički prioritet”, navodi Lutovac.

Nebojša Zelenović, jedan od lidera koalicije Moramo, navodi za naš portal da je uvođenje sankcija Rusiji pitanje velikog dogovora Srbije sa Zapadom.

Čačak koalicija Moramo, predizborna kampanja, skup, miting, konvencija
Nebojša Zelenović Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

“Strateški prioritet Srbije je to brži ulazak u EU. Put ka ostvarenju ovog cilja vodi preko sveobuhvatnog dogovora Srbije sa Zapadom. Mi hoćemo da se dogovorimo. Pitanje sankcija Rusiji je pitanje tog velikog dogovora. što pre krenemo ovim putem to ćemo pre stići do osetno boljeg životnog standarda svake naše građanke i građanina i do izlaska iz političkog mraka i neslobode”, ističe Zelenović.

Da se pokret Ne davimo Beograd zalaže za usklađivanje spoljne politike sa EU, poručuje Radomir Lazović, jedan od lidera tog pokreta. On ističe da NDBG od početka osuđuje invaziju na Ukrajinu i poziva da se nađe hitno mirno rešenje.

Radomir Lazović Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

“Pitanje sankcija je kompleksno i treba videti šta su sve opcije koje su moguće. Mi imamo jako loše iskustvo u prošlosti sa sankcijama Srbiji, koje su mnogo više pogađale obične ljude, a ne režim, što bi bilo dobro da se ovde izbegne u Rusiji, ali Srbija nema neki uticaj na to jer je svet krajnje polarizovan. Iako se naš pokret zalaže za članstvo Srbije u Evropskoj uniji, treba istaći i to da mi imamo puno kritika na funkcionisanje EU, ali bismo te probleme želeli da rešavamo zajedno sa našim političkim partnerima iz grupe zelenih i levih partija širom Evrope unutar ove zajednice država”, kaže Latović za Nova.rs.

Nova.rs istim povodom pokušala je da kontaktira i Borka Stefanovića, zamenika predsednika SSP, ali on nije odgovarao na naše pozive i poruke.

Borko Stefanović
Borko Stefanović Foto: N1

Na pitanje N1 da li bi podržali sankcije Rusiji, Stefanović je nedavno rekao da ne žele sankcije koje pogađaju narod, ali da bi podržali one koje sz protiv Putinovog režima.

““Podržali bismo sankcije koje pogađaju režim Vladimira Putina, oligarhiju oko njega, ljude koji su odgovorni za ratne zločine u Ukrajini i sve ono što ne pogađa ruski narod i ruske građane“, naveo je Stefanović.

Predstavnici Narodne stranke su do sada govorili da bi Srbija po ovom pitanju trebalo da zadrži neutralan stav, a Stefan Jovanović, generalni sekretar NS, kaže za naš portal da se za razliku od drugih poltiičkih aktera njihov stav po ovom pitanju nije promenio nakon izbora.

Stefan Jovanović. NARODNA. Zdravko Ponoš otišao – da li Narodna stranka ostaje među
Stefan Jovanović Foto: Nova S

“Kao što smo tada upozoravali na opasnosti od relativizacije politike neutralnosti, kao i da sa velikim oprezom treba pristupati eventualnim merama koje mogu imati ozbiljne ekonomske i političke posledice za državu i građane, na tom smo stanovištvu i sada. Trenutno smo u institucionalnom vakuumu, nemamo ni parlament ni Vladu, tako da ne treba žuriti sa donošenjem odluka”, naglašava Jovanović.

Da bi uvođenje sankcija Rusiji bio nelegitiman potez, kaže Milica Đurđević Stamenkovski. Ona za Nova.rs navodi da je primetno da mediji naklonjeni SNS-u “hajkom o nekakvom Putinovom priznanju Kosova pokušavaju da pripreme teren za uvođenje sankcija”.

Ona poručuje da u slučaju da se to dogodi nije isključeno ni da organizuju masovne demonstracije.

Milica Đurđević Stamenkovski Foto:TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

“Srbija nema obavezu da sledi zapadni kurs, a ako Aleksandar Vučić ima – red je da to saopšti javnosti. Uvođenje sankcija bio bi nelegitiman potez jer ta politika nije dobila podršku na izborima. Mi ćemo u tom slučaju, povući niz važnih poteza, pri čemu ne isključujemo ni masovne demonstracije. Nije ovo odbrana ruskih, već srpskih interesa. Posmatrano iz ugla Rusije, takve mere bi imale zanemarljiv uticaj na ekonomiju Ruske Federacije. Kada su izdržali sankcije Crne Gore, podneli bi i srpske. Međutim, posledice za nas bi bile katastrofalne”, kaže Stamenkovski.

Istim povodom pokušali smo da kontaktiramo lidera Dveri Boška Obradovića i predsednika DSS Miloša Jovanovića, ali oni nisu odgovarali na naše poruke. Obojica su ranije u izjavama za medije govorili da su protiv uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji.

BONUS VIDEO Miloš Nikolić: Udaljavanje od Rusije je neminovno i predsednik Vučić je toga svestan

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare