Borko Stefanović
Borko Stefanović Foto: N1

Mislim da je ovo možda pravi trenutak da Srbija napusti ulogu Buridanovog magarca - to je magarac koji je birajući između dva plasta cena - gledajući levo i desno - na kraju umro od gladi, kaže zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović, komentarišući aktuelnu situaciju na svetskoj političkoj sceni.

On navodi da bi najbolja bila ona vlada koja bi Srbiju „definitivno strateški i nepovratno usmerila u pravcu Zapada“. „Podržali bismo sankcije koje pogađaju režim Vladimira Putina, oligarhiju oko njega, ljude koji su odgovorni za ratne zločine u Ukrajini i sve ono što ne pogađa ruski narod i ruske građane“, rekao je, upitan stavu SSP prema sankcijama Rusiji.

Na pitanje da li bi SSP bila spremna da uđe u Vladu sa SNS, kako bi se Srbija okrenula ka EU i prevazišla postojeće okolnosti, kaže da ne bi ušli u Vladu i da su to više puta rekli, iako se mogu čuti neki šumovi. „Mi smo opoziciona stranka i ostaćemo opoziciona stranka, najčvršća moguća stranka koja će ukazivati na loše poteze vlasti“, navodi Stefanović.

U svetlu „gasnog rata“, upitan da li bi kao bivši funcioner DS i pregovarač u timu sa NIS-om iz ove perspektive rekao da je taj posao najgori posao veka, a ne najbolji, kako su ga tada proglasili, a kada je ceo energetski sektor Srbije faktički izručen Rusima, Stefanović je rekao da je to „očigledno to bila politička odluka, na najvišem državnom nivou“, a da je on vodio pregovore o socijalnom aranžamanu, o zaštiti prava radnika u NIS-u.

„Pitanje je pod kojim uslovima je NIS prodat Rusima, a to su uslovi – famozni Južni tok koji se nikad nije desio i Banatski dvor kao gasno skladište – koje se desio. Da zanemarimo Kosovo, SB, taj posao – kada se zna da se nikad nije desio Južni tok – to jeste loš posao“, navodi, dodajući da niko tada nije pretpostavio šta će se desiti.

Opširnije čitajte na sajtu N1.

BONUS VIDEO: Stefanović: Đilas nije izdao opoziciju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare