Foto: N1

Filip Švarm, urednik nedeljnika Vreme, rekao je da mu izgleda da bi naslovi u provladinim novinama mogli da budu priprema da Srbija jednog dana može da uvede sankcije Rusiji. S druge strane, politički analitičar Dragomir Anđelković ocenio je da je suviše rano za izvođenje tog zaključka.

„Ovo (naslovi provladinih novina) mi više deluje kao spuštanje tenzija, sa pripremanjem stanovništva da je moguće uvesti Rusiji sankcije. To bi bilo izvedeno tako da izgleda kao da nije (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić izdao (predsednika Rusije Vladimira) Putina, nego je Putin izdao Vučića“, kazao je Švarm za agenciju Beta.

Foto: N1

To „pripremanje javnosti“ moguće je jedino kroz medije, jer je to politički zaokret, pošto se „do juče vodila proruska politika“, a sada se treba okrenuti na drugu stranu, ka Zapadu i onda mora da se pripremi stanovništvo, to jest, biračko telo, dodao je on.

Politički analitičar Dragomir Anđelković ocenio je da je suviše rano za izvođenje zaključka da se javnost putem medija sprema za uvođenje sankcija Rusiji, navodeći da je takvih stvari bilo i u prošlosti.

Anđelković: Malo kampanja protiv jednih, malo protiv drugih

„Nažalost, u medijskoj sferi često imamo takav pristup i prema Rusiji i prema zapadnim silama. Malo se vodi kampanja protiv jednih, malo protiv drugih, pa se onda vodi afirmativna kampanja na jednu stranu, pa na drugu. Kao što se balansira u diplomatskoj sferi, tako se i mediji često ponašaju na neprimeren način prema bilo kojoj velikoj sili, a time se ništa ne postiže“, rekao je Dragomir Anđelković za agenciju Beta.

Dragoljub Andjelkovic
Dragoljub Anđelković Foto:FoNet/Božana Pavlica

Ocenio je da predsednik Rusije tom izjavom „ni na jedan način nije ugrozio srpske interese“.

„Putin nije rekao da podržava nezavisnost Kosova niti da je prihvata, nego da je Zapad srušio međunarodno pravo time što je podržao deklaraciju o nezavnosti lažne države Kosovo. Samim tim Rusija više neće da se drži onog dela međunarodnog prava koji Zapad ne poštuje. Ništa nije rekao što direktno nas ugrožava, a to se interpretira na pogrešan način“, naveo je Andjelković.

Dodao je da mediji „često interpretiraju političke situacije na svoj način“.

„Od 2014. godine kada je Krim ušao u sastav Rusije do afere sa navodnim ili stvarnim ruskim špijunom, a istih takvih kampanja je bilo i protiv Zapada“, kazao je Anđelković.

Ocenio je i da bi uvođenje sankcija Rusiji bio loš potez, osim ako se Beograd ne dogovori sa Zapadom oko rešenja za Kosovo i Metohiju i za Republiku Srpsku.

Na naslovnim stranama tabloida, koji su ranije iznosili proruske stavove, u četvrtak su objavljeni naslovi „Goli interes“, „Putin zabio nož u leđa Srbiji“, „Putin igra na Kosovo“, „Putin priznaje Kosovo“, a sve zbog izjave predsednika Rusije u kojoj je rekao da Donjeck i Lugansk imaju pravo na nezavisnost kao i Kosovo.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare