Foto:EPA/LOUISA GOULIAMAKI

Kosovske bezbednosne snage demantovale su vest da sa nemačkim obaveštajnim službama pregovaraju o nabavci topova i protivraketnih sistema za Vojsku Kosova, označivši informacije koje je Sputnjik prethodnih dana plasirao u javnost kao "fake news", prenosi Kossev.

Naime, ruska novinska agencija „Sputnjik“ izvestila je da je Kosovo od Nemačke kupilo oružje i vojnu opremu u ukupnom iznosu od 170 miliona evra, ne navodeći kada se to i dogodilo.
Sputnjik je dalje naveo da su kosovske vlasti mesecima pregovarale sa nemačkim obaveštajnim službama za nabavku topova i protivtenkovskih raketnih sistema za Vojsku Kosova, dok je njihov fokus je bio na upotpunjavanju lagane artiljerije i modernog pešadijskog naoružanja, piše Zeri.

Ova agencija dalje je tvrdila da je Nemačka na ovaj način prekršila sopstvena pravila i zakone, jer prema Sputnjiku, odredba iz 1971. načelno zabranjuje izvoz oružja u zemlje koje nisu članice NATO. Ruska agencija takođe je navela da Kosovo, odnosno Kosovske bezbednosne snage, pregovaraju o kupovini nove količine automatskih pušaka G-36 (Hekler i Koh), kao i tenkova „Leopard 2“.

Međutim KBS je reagujući na ove natpise, za Zeri, demantovala ovu vest, nazivajući je „fake news“.

Iz Kancelarije za informacije KBS saopšteno je da ruska agencija namerava da nanese štetu imidžu i perspektivi KBS.
„Vesti ruske novinske agencije „Sputnjik“ su lažne vesti, s ciljem dezinformisanja iz neprijateljskih krugova KBS zemlje uopšte – a kako bi se nanela šteta imidžu i perspektivi razvoja“, navodi se u odgovoru koji je KBS dala za Zeri.

Zbunjujuće je to što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić takođe komentarisao navode Sputnjika o tome da na Kosovo stiže vojno naoružanje iz Nemačke. On je u nedavnom gostovanju na RTS poručio je da je nakon ove vesti tražio sve podatke od Vojno obaveštajne agencije, da ne misli da će u sklopu naoružanja biti i tenkovi „Leopard“, ali i da je moguće da će Kosovo dobiti oruđe za protiv oklopna vozila i za uništenje helikoptera, kao i G 36 Hekler i Koh puške.

Vučić je ovom prilikom, ipak, izrazio nadu da „naši nemački partneri neće to da urade“, ali je i poručio da se „svi u regionu naoružavaju neverovatnom brzinom“.
Podsetimo, pre sedam dana KBS je isporučen deo kontigenta višenamenskih vojnih taktičkih vozila tipa „HMMWV“. Iz kancelarije za informisanje KBS rečeno je za Zeri da se u narednim danima očekuje pristizanje ostatka ovog kontigenta.
„Ova vozila su kupljena u skladu sa razvojnim planom KBS za povećanje operativnih kapaciteta“, rečeno je iz KBS.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar